Spring naar de content
bron: anp

Arjan Peters ‘onterecht ontslagen’ bij de Volkskrant; hij krijgt €370.000 mee

Literatuurcriticus Arjan Peters is onterecht ontslagen bij de Volkskrant. Dat heeft het gerechtshof in hoger beroep bepaald. Peters krijgt zijn baan niet terug, maar ontvangt wel ‘een billijke vergoeding’ van € 370.000 bruto naast de transitievergoeding die hem reeds door de kantonrechter was toegekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Op de website rechtspraak.nl staat te lezen: “Het hof oordeelt dat is komen vast te staan dat de redacteur meerdere vrouwelijke auteurs berichten heeft gestuurd via Facebook Messenger. De berichten gingen over op zichzelf werkgerelateerde onderwerpen, maar waren te gemeenzaam van toon en zijn soms op nachtelijke uren verzonden. Het is begrijpelijk dat de auteurs daarvan last hebben gehad, vanwege hun afhankelijkheid als schrijver van het oordeel van een recensent. De redacteur had zich van deze contacten moeten onthouden en hem valt aan te rekenen dat hij zich onvoldoende bewust is geweest van de impact die zijn gedrag had op de auteurs. Van misbruik van machtspositie, laat staan stelselmatig, is volgens het hof echter geen sprake.”

Peters werd begin vorig jaar door de Volkskrant op non-actief gesteld omdat hij door verschillende vrouwelijke schrijfsters was beticht van grensoverschrijdend gedrag, en na de uitspraak van de kantoonrechter de laan uit gestuurd. Het gerechtshof bepaalt nu anders. HP/De Tijd plaatste eerder dit jaar een reconstructie van de literaire rel van 2020.