Spring naar de content
bron: remko de waal/anp

Wilde natuur of dierentuin?

Wat te doen met de overtollige grote grazers en herten in de Oostvaarders-plassen? In de winter van 2017-2018 stierven er veel, met woedende activisten tot gevolg. Nu worden er herten afgeschoten en wordt het aantal grote grazers verminderd. De activisten zijn nog steeds ontevreden. Zo ook bioloog Frans Vera, het brein achter het ontstaan van het gebied. ‘Het was goed zoals het was. De dieren leefden naar hun eigen natuur.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Op een verregende vrijdag in oktober leidde boswachter Hans-Erik Kuypers Caroline van der Plas, Kamerlid en behartiger van boerenbelangen, door de Oostvaarders-plassen. De politica had Kuypers’ werkterrein bij herhaling ‘mislukt’, ‘erbarmelijke natuur’ en ‘één grote ellende’ genoemd. Ze werd er doorheen gereden in de ‘ecocar’ van Staatsbosbeheer, terwijl Kuypers zijn waarnemingen deelde: een vos, edelherten, vele duizenden vogels. 

Wel mooi, vond Van der Plas. Maar ze vond een koe in de wei ook wel mooi. Het was niet logisch, zei ze tegen een op de ecocar meerijdende journalist van de Stentor: bij haar in de buurt ziet ze overal tegeltuinen verschijnen, maar tegelijk is er overdreven veel aandacht voor natuurgebieden. “Ik vraag me af of je alles koste wat kost in stand moet houden.” Wat de BoerBurgerBeweging betreft komen er woningen in de Oostvaarders-plassen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap