Spring naar de content
bron: anp

Rutte-IV: wie gaat er als eerste sneuvelen?

Waar gaat dat heen in 2022? Hoe zal het gaan met, te vrezen valt, nog een paar lockdowns, met meer immigranten, met een hogere zeespiegel, met het kabinet-Rutte-IV waarbij één vraag zich nu al aandient: welke minister treedt het eerste af?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Alom wordt geoordeeld dat D66 met Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf de meest veelbelovende bewindspersonen in huis heeft. Maar in die knappe koppen schuilt ook een risico. Bij Dijkgraaf denk je meteen aan Ronald Plasterk, ook zo'n bèta-wetenschapper die als minister in Rutte-II nauwelijks uit de verf kwam. In de wetenschap gelden de wetten van de logica, in de emotionele, grillige, alpha-achtige omgeving van het Binnenhof, heb je daar doorgaans weinig aan. Ernst Kuipers zal als voormalig ic-baas zo begaan zijn met bestrijding van de pandemie, dat alles daar in zijn optiek voor moet wijken. Misschien zelfs een beetje democratie, waardoor hij vroeg of laat de algehele prikplicht erdoorheen zal proberen te jassen. Intussen verheugen we ons op de Kamer-debatten waar dokter Kuipers al die naar aandacht smachtende afgevaardigden verheven zal negeren dan wel hen fijntjes zal wijzen op hun totale onwetenheid. Met zo'n houding evenwel voed je boosheid en frustratie, welke emoties in de geschiedenis vaker de wraakzucht hebben aangewakkerd.

Kijk je naar de bordesfoto, dan denkt de gemenerik in mij: wie zou er als eerste sneuvelen? Mijn gok: defensieminister Kajsa Ollongren, ook D66. Niet omdat haar portefeuille zo vol verborgen lijken zit of omdat zij met een lege portemonnee aantreedt, integendeel, voor het eerst sinds begin jaren negentig is er weer geld voor broodnodige investeringen. Maar vooral omdat ze in haar vorige periode als minister van Binnenlandse Zaken een allesbehalve daadkrachtige indruk maakte. Zij schafte het raadgevende referendum af, en maakte zich daarmee weinig geliefd. Ollongren was ook lange tijd uit de running door ziekte, keerde pas na maanden terug en was dit voorjaar een van de informateurs die het beruchte 'Functie Elders'-slippertje maakte, mede waardoor de formatie hopeloos zou vastlopen. Ollongren overleefde het debat van 1 april, maar vraag niet hoe. Had Rutte met haar nou wel of niet gesproken over een andere functie voor de in Den Haag zo ongeveer heilig verklaarde Pieter Omtzigt? Rutte noch zij hadden er actieve herinneringen aan. Maar toen uit later opgevraagde stukken bleek dat er wel degelijk over hem was gesproken, voorzag ze haar politieke einde omdat ze de Kamer blijkbaar onjuist had geïnformeerd. Maar een motie van wantrouwen tegen haar, bleef wonderlijk genoeg uit. De Kamer had het te druk met Rutte, terwijl zo'n motie tegen Ollongren geheid ook het aftreden van Rutte had betekend.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap