Spring naar de content
bron: Chris van Houts

Fred Hisschemöller (99): ‘Na mijn ontsnapping uit de trein ben ik nooit meer echt bang geweest’

In zijn boek Dat deed je gewoon vertelt oud-geschiedenisleraar Fred Hisschemöller (1922) over zijn eeuw. Aan de hand van zijn persoonlijke verhaal laat hij zien hoe de geschiedenis in de twintigste eeuw zich heeft ontvouwd. HP/De Tijd zocht 's lands oudste debutant op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Eva Selderbeek

Het menselijk geheugen is meer dan een harde schijf. Herinneringen aan 99 jaar mensenleven zijn vergeeld, bewerkt, bijgeschaafd en aangepast. Dus is het boek over zijn levensverhaal betrouwbaar? Nee. Maar authentiek, dat zeker wel. Fred Hisschemöller is met zijn 99 jaar de oudste debutant van Nederland. Dat deed je gewoon werd de toepasselijke titel van zijn boek, want je moet vooral niet denken dat hij die verhalen nou zelf zo ontzettend bijzonder vond. Zijn droom om schrijver te worden liep dan ook stuk op een gebrek aan verhalen. Van dat gebrek is nu niets meer te bekennen. Hisschemöller is een geboren verteller. Schijnbaar achteloos loodst de nieuwbakken schrijver zijn lezers langs een jeugd ten tijde van de verzuiling, door woelige oorlogsjaren getekend door verzetswerk richting het grootste liefdesverhaal van zijn leven: Jannie. Al overleed zij ruim tien jaar geleden, haar bed staat nog altijd midden in de kamer in de flat in Bilthoven. Door de ramen op de tweede verdieping kun je door de boomtoppen heen nog net het park zien. “We konden toen we hier kwamen wonen ook een flat op acht hoog krijgen. Daar hebben we voor gepast. Halverwege de hemel voel je de natuur niet meer.” Huishoudelijke hulp Janneke zet nog wat lunch op tafel. Op 99-jarige leeftijd laat het kortetermijngeheugen wel eens iets te wensen over. Deze afspraak was Fred dan ook vergeten. Met het langetermijngeheugen, de bewaarplaats van zijn levensverhaal, is echter niets mis. En praten kan prima tijdens de lunch, zo blijkt. Want als Fred Hisschemöller eenmaal begint met praten, vloeien de verhalen door de ruimte.

Debuteren op 99-jarige leeftijd getuigt van een vermogen om vooruit te kunnen blijven kijken. Dat doen niet veel leeftijdsgenoten u na. Wat maakte dat dit boek er nu nog moest komen?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 6 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap