Spring naar de content
bron: anp

Elke gangster fantaseert wel eens, Poetin ook

Europa moet zichzelf opnieuw bewapenen om zich te verweren tegen een schim uit het verleden, schrijft Jan Kuitenbrouwer. "Wat Poetin doet was ooit normaal, maar nu niet meer."

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Kuitenbrouwer

Als het over buitenlandse politiek gaat moet ik altijd direct aan Markies de Norpois denken, een personage uit Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Norpois, een vriend van Marcels ouders, is een gezaghebbende verschijning in de aristocratische salons van Frankrijk, een diplomaat, een belangrijk adviseur van de regering en duider der geopolitieke ontwikkelingen. Proust beschrijft hem met een mengsel van ontzag en spot. Norpois beschikt over hogere inzichten in uiterst complexe materie, maar die materie is zó complex dat vrijwel niemand in staat is om zijn uitspraken te beoordelen. Ze zijn niet bedoeld om te worden begrepen, maar om eerbiedig te worden geciteerd. Proust noteert het haarfijn.

Een van Norpois' meest legendarische uitspraken: "Laat men er op de Quai d'Orsay goed van doordrongen zijn en het voortaan in alle geografische handboeken opnemen, die op dit punt nog onvolledig zijn, en laat men bij het eindexamen elke kandidaat afwijzen die het nog niet weet: weliswaar leiden alle wegen naar Rome, maar de weg van Parijs naar Londen gaat over St. Petersburg." Volgens Proust kwalificeerde die vondst Norpois voor een zetel in de Academie Française, "terwijl hij nochtans slechts was toegelaten tot de Academie des Sciences Morales."

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap