Spring naar de content

Welke verschillende soorten zonnepanelen zijn er?

Zonnepanelen sieren de daken van steeds meer huizen en bedrijfspanden in ons land. Liggen ze nog niet op jouw dak? Dan wil je hier op korte termijn mogelijk verandering in brengen. Waak er alleen voor dat je niet te hard van stapel loopt. Niet alle zonnepanelen zijn namelijk hetzelfde. Om jou te behoeden voor fouten geven we je hier meer inzicht in de verschillende soorten zonnepanelen die er zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Polykristallijne zonnepanelen
Wie op zoek is naar zonnepanelen komt onder andere polykristallijne panelen tegen. Deze liggen op een groot aantal daken in ons land. Je herkent polykristallijne zonnepanelen aan hun blauwe kleur. Deze panelen wekken niet alleen behoorlijk wat stroom op, maar ze zijn ook nog eens goedkoper dan de meeste andere zonnepanelen. Niet gek dat er veel vraag naar is. Als de product- en vermogensgarantie van polykristallijne panelen hetzelfde is dan die van monokristallijne bieden polykristallijne panelen meer waar voor je geld.

Monokristallijne zonnepanelen
Hierboven kwamen monokristallijne zonnepanelen al kort ter sprake. Deze panelen wekken eveneens energie op, maar ze hebben wel een andere uitstraling dan polykristallijne zonnepanelen. Zo zijn de monokristallijne exemplaren zwart van kleur. Mede hierdoor ligt de aankoopprijs van deze panelen ook hoger dan die van polykristallijne zonnepanelen. Desondanks kiezen veel mensen toch voor monokristallijne zonnepanelen. Door hun zwarte uitstraling ogen ze namelijk rustiger dan polykristallijne panelen.

All-black zonnepanelen
Wie denkt dat monokristallijne zonnepanelen volledig zwart zijn, heeft het mis. De zonnecollectoren zijn inderdaad zwart, maar de randen en de achterzijde niet. Hierdoor vind je het mogelijk niet mooi om ze op jouw dak te leggen. Geldt dit eveneens voor polykristallijne panelen? Dan kun je all-black zonnepanelen kopen. Zoals de naam al aangeeft zijn deze zonnepanelen volledig zwart. Naast de voorzijde hebben ook de randen en de achterzijde een zwarte kleur. Hierdoor krijgt jouw dak een strakke uitstraling wanneer je all-black zonnepanelen installeert.

Zonnepanelen zonder rand
Wil je graag strakke zonnepanelen installeren? Dan kun je voor all-black zonnepanelen kiezen. Toch zijn er panelen die nog net wat strakker zijn. We doelen in dit geval op zonnepanelen zonder rand. Waar de drie soorten zonnepanelen die we hierboven noemden allemaal een rand hebben, geldt dit voor deze panelen niet. Extra bijkomstigheid is dat er bij deze zonnepanelen geen vuil op kan hopen. Er is immers geen rand aanwezig waar het vuil achter kan blijven.

Sunpower zonnepanelen
We sluiten dit overzicht af met Sunpower zonnepanelen. We zeggen er direct maar bij dat dit niet de goedkoopste panelen zijn, maar ze wekken wel meer energie op dan de meeste andere panelen. Wie voor deze zonnepanelen kiest, haalt namelijk 35 procent meer zonne-energie uit zijn dak. Bovendien lever je niets in als het gaat om levensduur. Deze zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en wekken deze gehele periode 35 procent meer energie op dan andere zonnepanelen.