Spring naar de content
bron: anp

Fout hout

‘Actie, actie, actie,’ riep premier Rutte afgelopen november nog bij de klimaattop in Glasgow. Het jongste rapport van het klimaatpanel IPCC wees opnieuw op de grote gevaren van wereldwijde ontbossing. Desondanks importeert Nederland stapels fout hout uit Maleisië. Een ngo trekt aan de bel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Als het aan het kabinet ligt, moeten er jaarlijks zo’n 100.000 nieuwe woningen bijgebouwd worden. Hoeveel deuren en kozijnen zouden dat zijn? De kans is groot dat die van gecertificeerd duurzaam geproduceerd merantihout uit Maleisië zullen worden gemaakt. De Nederlandse regering bevordert immers het gebruik van Maleisisch tropisch hardhout openlijk sinds 2017. Toen werd door de Nederlandse overheid een speciale commissie ingesteld om keurmerken voor gecertificeerd duurzaam hout te beoordelen, het TPAC (Timber Procurement Assessment Committee). Deze commissie wikte en woog, maar toen het aankwam op een besluit rond het keurmerk voor Maleisisch tropisch hardhout, drukten politici van CDA en PvdA in eerdere Rutte-kabinetten de goedkeuring er keihard door. Nederland wilde Maleisië het voordeel van de twijfel gunnen, ongeacht de gegronde zorg van de ngo’s en TPAC, de adviescommissie van de regering. 

Dankzij deze ‘garantie van duurzaamheid’ moet nu elke gemeenteambtenaar dit hardhout voorschrijven voor bouwprojecten als dat goedkoper is, ook al weet hij of zij ook dat die garantie uit Den Haag eigenlijk ‘fake’ is. “De Nederlandse overheid kan geen geloofwaardig bewijs leveren voor de claim dat uw meranti raamkozijn bijdraagt aan duurzaam bosbeheer. Die claim was vijf jaar geleden al niet geloofwaardig, en daarin is sindsdien ook geen verandering gekomen,” zegt Eric Wakker, adviseur voor Earthqualizer Foundation, een organisatie in Indonesië die ontbossing in kaart brengt om palmoliehandelaren te helpen om hun leveranciers in het gareel te houden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap