Spring naar de content

Niets nieuws onder de zon

Een nieuwe lente, maar klinkt er ook een nieuw geluid in kwesties rond Oekraïne, covid, Lilianne Ploumen en hoe de nieuwe bestuurscultuur in Den Haag gestalte moet krijgen? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Onwetendheid

Kees van Kooten als Oost-Europadeskundige dr. R. Clavan

Er bestaat een ongemakkelijke waarheid over de covid-pandemie en de oorlog in Oekraïne: in beide gevallen blijken we van wat er werkelijk speelt eigenlijk heel weinig te weten. Terwijl er dagelijks duizenden woorden aan werden en worden besteed in de kranten, in de kletsprogramma’s op tv, op de sociale media. Aanvankelijk was je tijdens beide crises nog bereid alles te bekijken, te beluisteren en te lezen, totdat je op enig moment – en tot je schrik – vaststelde dat al die epidemiologen, geopolitieke wetenschappers en gepensioneerde generaals ook vooral gissen en gokken. Kijk voor de aardigheid op YouTube nog eens terug naar een willekeurig vraaggesprek met Oost-Europadeskundige dr. R. Clavan, het personage van Kees van Kooten, en je beseft hoe raak dat typetje destijds is neergezet. 

Laatst had de Volkskrant – maar de NRC heeft er ook een handje van – weer een hele spread ingeruimd over de vraag hoe de vredesonderhandelingen ooit nog kunnen slagen. Historici, conflictbemiddelaars en militairen debiteerden de ene na de andere dooddoener. ‘Geef niet te snel toe’, zei er een, en ‘wees strategisch empathisch’, ‘ga naar het balkon’ om de zinnen te verzetten tijdens vastlopende gesprekken, en ‘geef de ander de kans met opgeheven hoofd weg te lopen’. Bij de covid-pandemie had je vergelijkbare epistels, opgebouwd uit vetgedrukte vragen die kennelijk tijdens een snel ingelaste brainstorm van de betreffende deelredactie waren opgekomen. Maarten Keulemans belde iedereen uit zijn notitieboekje, maar zelden konden zijn informanten zekere antwoorden verschaffen. Om een goede reden: het virus was nieuw en grillig, en met een pandemie en lockdowns hadden we in onze tijden nog nooit kennisgemaakt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap