Spring naar de content

Rookmelders binnenkort verplicht in iedere woning, wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 juli 2022 moet elke woning in Nederland een rookmelder plaatsen. Voor nieuwbouw geldt deze verplichting al langer, maar de regel geldt ook voor bestaande bouw. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Deze nieuwe regel is ingevoerd om levens te redden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Concreet betekent dit dat alle verdiepingen van een woning dienen voorzien te zijn van rookmelders. Daarnaast moeten besloten ruimten waar vluchtroutes doorheen lopen ook voorzien zijn van rookmelders.

Een rookmelder is levensreddend want de meeste slachtoffers van woningbrand vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Dat komt omdat je reukvermogen ‘s nachts niet werkt. Daarom is het belangrijk om voldoende rookmelders in huis te hebben. Rookmelders detecteren rook en waarschuwen je. Als je slaapt, werkt je gehoor nog steeds.

Een goede rookmelder hoeft echt niet meer dan een paar tientjes te kosten en is levensreddend. Geen enkele reden om er niet eentje op te hangen naast de binnenkort geldende verplichting. Een rookmelder met batterijen is prima, maar het is wel aan te raden om er eentje te nemen waar de batterij zo’n 10 jaar meegaat zodat je niet bijvoorbeeld na een jaar al de batterijen moet vervangen. daarnaast zijn er ook rookmelders te kiezen met een functie die alle rookmelders aan elkaar koppelt. Zo gaat bij brand in een ruimte overal de rookmelder af. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Als je toch moet beginnen met het installeren van rookmelders, verdiep je dan in andere preventieve veiligheidsmaatregelen die je nu thuis kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan blusdekens en koolmonoxidemelders in de keuken. Koolmonoxide (CO) is een zeer dodelijk gas dat je niet kunt ruiken, aanraken, proeven of zien. Met een koolmonoxidemelder gaat er een alarm af wanneer het koolmonoxidegehalte in uw huis te hoog wordt. Dan moet u alle deuren en ramen openen, de woning verlaten en contact opnemen met de brandweer.Ook andere veiligheidsmaatregelen zoals beveiliging tegen inbraak is geen overbodige luxe. Er zijn vele tips maar je kunt beginnen met de volgende maatregelen. Je kunt denken aan materiaal zoals een beveiligingscamera buiten of een slimme deurbel met camera. Ook is het geen gek idee om eens te kijken naar hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Zorg voor voldoende verlichting in buiten. Schuifpuien zijn inbraakgevoelig en een speciaal slot is daarom een goed idee.