Spring naar de content
bron: anp

Een duik in de Metaverse

Volgens trendwatchers gaat het internet de komende jaren ingrijpend veranderen: vergaderen of festivals bijwonen in een digitale werkelijkheid zal binnenkort heel gewoon zijn. Hebben ze gelijk of zal deze virtual reality toch een energieverslindende hype blijken? ‘Ik denk dat niemand kan zeggen: ik laat de Metaverse wel aan me voorbijgaan.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Aaron Mirck

De Metaverse – wellicht heeft u er weleens over gehoord, maar u bent er waarschijnlijk nog niet geweest. Het is een digitale werkelijkheid waarin we binnenkort vergaderen, samenkomen of bijvoorbeeld concerten bijwonen. Althans, dat is de verwachting van deskundigen. Een verschil met andere vormen van het internet is dat hier de fysieke en digitale realiteit samenkomen. Je zet bijvoorbeeld een VR-bril op en waant je op een festivalterrein, terwijl je je woonkamer niet hebt verlaten. Trendwatchers verwachten dat dit de ‘volgende versie van het internet is’, zoals socialmediaplatformen als Facebook (waarvan het moederbedrijf nu Meta heet) het internet ook voorgoed veranderden. Er zullen verschillende Metaverses zijn, elk met een ander doel, en na verloop van tijd wordt het mogelijk om te bewegen tussen de verschillende Metaverses.

Wie op een leuke manier wil ervaren wat de Metaverse ongeveer is, kan een voorproefje krijgen in de enkele VR-hallen die de laatste jaren in Nederland hun deuren openden. Deelnemers zetten een VR-bril op en kunnen diverse spellen spelen. De ervaring is indringender dan bij een traditionele game; deelnemers zien zombies op zich afkomen, kijken over de rand van de afgrond of besturen een raceauto die overtuigend een echte rijervaring nabootst. Hado, een Japans VR-spel, wordt inmiddels wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld. Het is een soort trefbal in Virtual Reality, dus je gooit digitale ballen in plaats van fysieke. In Nederland kun je het onder meer in Venlo en Amsterdam spelen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap