Spring naar de content
bron: shutterstock

Hoed u voor het digitale walhalla

Het land dreigt volgeplempt te worden met energieslurpende datacentra van Facebook, Google en Microsoft. Facebook wil er onder meer zijn Metaverse mee ondersteunen, een driedimensionale virtuele omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Maar zitten we daar wel op te wachten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Bijna had-ie er al zo’n beetje gestaan: dat energieslurpende, hyperscale datacenter van mijnheer Zuckerberg in Flevoland. De lokale wethouder kreeg er ongetwijfeld natte dromen van: Facebook (tegenwoordig omgedoopt in Meta) in Zeewolde. Dat soort grote vissen slaan ze daar niet elke dag aan de haak. 166 hectare groot moest-ie worden. Dat is ongeveer 250 voetbalvelden goede landbouwgrond. Al sinds 2019 bleek de gemeente stilletjes in gesprek met het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram. Pas in 2021 kwam de deal naar buiten. 

Onlangs besloot de gemeenteraad van Zeewolde voor de komst van de datadoos, maar toen ging het alsnog mis: een meerderheid in de Eerste Kamer steunde een motie van de Partij voor de Dieren en besloot dat voor een dergelijk ingrijpend project landelijke besluitvorming nodig is. De grond behoort immers ook deels toe aan het Rijk en in het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet een visie gaat ontwikkelen over de bouw en locatie van datacenters. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap