Spring naar de content

Onder oenologen

De meeste Europese wijnmakers, hoe briljant ook, zijn voor het grote publiek onbekend. De Nederlandse ondernemer Charles Laurey vond dat vreemd en maakte een serie wijnen waarin juist de wijnmaker centraal staat, schrijft Cees van Casteren MW.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Welke stad Paul Bocuse ook aandeed, overal in Frankrijk ging de rode loper uit, werden hoogwaardigheidsbekleders opgetrommeld en speelde de lokale harmonie. Tot aan zijn dood in 2018 was het eerbetoon voor de chef die het menu maakte voor de allereerste Concordevlucht in 1969 enorm. En eigenlijk had hij alleen maar zijn traditionele zes-gangen-menu ingevuld met iets kleinere gerechtjes (bang dat met de vliegtijd van knap drie uur er te weinig tijd zou zijn voor het reguliere menu). Met die invulling zou Bocuse het begin inluiden van de ‘nouvelle cuisine’ en wereldberoemd worden.

Inmiddels is de verering van topchefs alomtegenwoordig; we kunnen de tv niet aanzetten of we worden overladen met programma’s als Masterchef, Heel Holland Bakt, Gordon Ramsay’s Hells Kitchen en nog twintig andere programma’s waar chefs centraal staan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen