Spring naar de content

Welke vitamines moet je extra nemen in de herfst en winter?

We gaan de herfst en winter in, en dat betekent dat we onszelf wat extra aandacht moeten geven. Een balans die je in deze donkere en koude maanden extra moet aanleggen, is een vitaminebalans. Er zijn een aantal vitamines die je lichaam in de winter en herfst extra hard nodig heeft. Door deze vitamines extra binnen te krijgen, zorg je ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren en weerstand kan bieden tegen allerlei ziektes. Welke vitamines moet je extra nemen in de herfst en winter?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Quercetine

Quercetine is een flavonoïde, wat betekent dat het een natuurlijke stof is die je lichaam gebruikt om bepaalde vitamines op te nemen. Het komt van nature voor in groenten, fruit, thee en wijn. Quercetine zorgt ervoor dat zink beter wordt opgenomen in de lichaamscellen. Vaak wordt quercetine dan ook in combinatie met zink ingenomen. Zink staat juist bekend om de positieve werking op het immuunsysteem en het verhogen van de weerstand. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Vitamine C

Vitamine C is een vitamine die je lichaam gebruikt om je weefsels en cellen te beschermen. Het is ook een vitamine die je lichaam helpt om je weerstand te verhogen. Een vitamine C-supplement kan je helpen bij het behoud van sterke botten en het verhogen van je weerstand. Ook stimuleert vitamine C de opname van ijzer.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je lichaam aanmaakt wanneer je blootgesteld wordt aan zonlicht. In de winter is er echter minder zonlicht, waardoor je lichaam minder vitamine D aanmaakt. Toch is het belangrijk om ook tijdens de winter periode voldoende vitamine D binnen te krijgen, vitamine D draagt namelijk bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Het is dan ook aan te raden om vitamine D kopen bovenaan je lijstje te zetten als de blaadjes vallen en het kouder wordt. Je neemt deze vitamine gemakkelijk in door bijvoorbeeld dagelijks een supplement te nemen of door voedsel te eten dat rijk is aan vitamine D, zoals kaas, roomboter en vette vis.

B-vitamines

B-vitamines zijn een groep vitamines die je lichaam nodig heeft voor allerlei verschillende functies. Sommige B-vitamines bevorderen de energiestofwisseling, terwijl andere B-vitamines je helpen bij normale werking van het immuunsysteem. B-vitamines komen van nature voor in voedsel zoals volkorenproducten, melk, eieren, vlees, vis, peulvruchten en noten. Je kunt B-vitamines ook via supplementen binnenkrijgen.

Vitamine A

Vitamine A is een vitamine die bijdraagt tot de normale werking van het immuunsysteem, evenals de instandhouding van een normale huid en slijmvliezen. Ook speelt vitamine A een rol in het celspecialisatieproces. Vitamine A komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals lever, melk, yoghurt, kaas, wortels, broccoli, spinazie, tomaten, abrikozen en mango’s.

Vitamine E

Vitamine E is een vitamine die je helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen. Het is dan ook een vitamine die je lichaam beschermt tegen oxidatieve schade door UV-straling. Vitamine E komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, broccoli, spinazie, kiwi’s, abrikozen, mango’s en gedroogde pruimen.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat je lichaam gebruikt voor allerlei verschillende functies. Het ondersteunt de botten, bevordert de energiestofwisseling en draagt bij aan een sterk gebit. Magnesium heeft ook een psychologische functie. Zo kan magnesium bijdragen aan concentratie en geestelijke energie. Magnesium komt van nature voor in volkorenproducten, noten, zaden, peulvruchten, bonen, tofu, avocado’s, groene bladgroenten, bananen, rijst en gerst.

Selenium

Selenium is een mineraal dat je lichaam gebruikt om het afweersysteem te ondersteunen. Het komt van nature voor in volkorenproducten, noten, zaden, peulvruchten,, tofu, avocado’s, groene bladgroenten, broccoli, aardappelen, rijst en gerst. Selenium kan je ook via supplementen binnenkrijgen.

Veel van deze vitamines kan je binnenkrijgen via je dagelijkse voeding. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende binnenkrijgt? Maak dan gebruik van voedingssupplementen.