Spring naar de content
bron: anp

‘De natuur heeft last van obesitas’

Boeren die hun bedrijf moeten beëindigen, bouwprojecten die stilliggen, een maximumsnelheid van 100 kilometer op de snelwegen: Nederland is in de greep van maatregelen tegen de stikstofneerslag. Maar stel: we doen niets. Is dat desastreus? Drie wetenschappers, drie gefundeerde inschattingen. ‘Tegen stikstof en fosfaat valt niet op te beheren.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Donderdag 25 augustus 2022 was de warmste 25 augustus ooit gemeten. In De Bilt steeg de temperatuur halverwege de middag naar 31,6 graden, in Limburg en sommige delen van Brabant reikte het kwik zelfs tot boven de 34 graden. Voor het RIVM reden voor beide provincies ’s ochtends een smogwaarschuwing af te geven. Astmapatiënten en mensen met andere luchtwegaandoeningen kregen het advies binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken.

Smogalarm: de meeste mensen kijken er niet meer van op of om. Nieuws is het niet of nauwelijks nog; de RIVM-waarschuwing van 25 augustus haalde slechts een paar regionale media. Op zichzelf niet zo vreemd: smog, een porte-manteau van de Engelse woorden smoke en fog, is bepaald geen nieuw verschijnsel. Dankzij de uitvinding van de stoommachine zag het in Britse industriesteden als Birmingham, Manchester en Leeds al in de achttiende eeuw zwart van de rook. Bovendien is het aantal smogalarmen in Nederland en omringende landen – mede dankzij emissiebeperkende maatregelen – de afgelopen decennia sterk gedaald.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap