Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: De Jong, Burnier en d’Ancona

Thomas van den Bergh bespreekt Man zonder rijbewijs van Oek de Jong, Elk boek is een gevaar van Andreas Burnier en Kouwe kermis van Hedy d'Ancona.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Schakelmomenten

In dit diepgaande autobiografische boek vertelt Oek de Jong hoe hij op latere leeftijd zijn rijbewijs probeert te halen. Dit blijkt meer dan alleen het aanleren van een nieuwe vaardigheid: De Jong, doorgaans geneigd een afwachtende houding aan te nemen, moet zich op een andere manier tot zijn medemens gaan verhouden. Wie soepel een auto wil besturen, moet zich immers overgeven en laten meevoeren op de stroom van de overige weggebruikers. 

In schijnbaar associatief gerangschikte hoofdstukken leidt de schrijver ons door zijn leven, nu eens in de eerste persoon, dan weer in de derde persoon terugblikkend op de voornaamste schakelmomenten. Hij beschrijft zijn vader en moeder, van wie hij de zuinigheid en taalcreativiteit (vader) en de onzekerheid en mensenschuwheid (moeder) overnam. Hun huwelijk desintegreerde langzaam, waarna De Jong zich van hen losmaakte en naar Amsterdam ging. Maar ook vertelt hij over zijn geliefde J., over de lockdown, en zijn stoïcijnse rijinstructeur Dave. Dat alles grijpt op een verbazend vanzelfsprekende manier in elkaar, en bereikt een climax met De Jongs onvermijdelijke rijexamen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap