Spring naar de content
bron: anp

Hand in hand, Roze Kameraden

Homohaat is schering en inslag in stadions. Voetbalminnende lhbti’ers beginnen daarom hun eigen supportersclubs. Zoals de Roze Kameraden in Rotterdam en, veel eerder al, de Roze Règâhs in Den Haag. ‘Hoe zou het zijn voor een jonge gay om zijn vader ‘kankerhomo’s’ te horen roepen?’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Als je goed kijkt, zie je nog steeds de graffiti-sporen. Brielselaan, Rotterdam-Zuid, hier vond vorig jaar augustus een aanslag plaats op sportschool CrossFit Gold Pact. Op een zaterdagnacht bestookten onverlaten het complex met een brandbom. In gifgroene letters maakte de afzender zich bekend: RJK, ofwel: Rotterdam Jongeren Kern. Sportschoolhouder Paul van Dorst (35) is er nog altijd beduusd van. “Daar kalkten ze leuzen,” wijst hij naar de muur. “Kankerhomo’s, stond er, en: Paul, Sebas en Thijs dood.”

Twee dagen voor de aanslag had bovengenoemd drietal in biercafé Boudewijn Roze Kameraden opgericht, een club van Feyenoord-supporters met een lhbti-achtergrond. Het was een mooie bijeenkomst geweest in aanwezigheid van de Rotterdamse VVD-wethouder Bert Wijbenga, KNVB-programmamanager racisme en discriminatie Houssin Bezzai en Maron Pots, toenmalig voorzitter van de eerste roze supportersvereniging van Nederland Roze Règâhs, aangesloten bij ADO Den Haag. Inmiddels telt Roze Kameraden 250 leden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap