Spring naar de content

Ransomware cyberaanvallen naar meer dan 1.2 miljoen per maand

Barracuda is een bedrijf dat zich bezig houdt met veilig surfen op het internet. Denk daarbij aan de beveiliging van e-mail, netwerken, data en applicaties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Zij hebben de afgelopen tijd een grootschalig onderzoek gedaan naar cybercriminaliteit. De resultaten daarvan kunnen we gerust schokkend noemen. In de afgelopen 12 maanden hebben zij namelijk 106 verschillende ransomware aanvallen onder de loep genomen.

Vrijwel al deze aanvallen focussen zich op een vijftal verschillende sectoren, namelijk:

 • Educatie (15%)
 • Gemeentes en overheidsinstanties (12%)
 • Gezondheidszorg (12%)
 • Infrastructuur (8%)
 • Financiële sector (6%)

Elk jaar opnieuw zien zij het aantal ransomware aanvallen stijgen in deze vijf industrieën. Daarbij valt het op dat het aantal aanvallen op de educatieve sector verdubbelt is, terwijl het aantal aanvallen op de gezondheidszorg en de financiële sector zelfs verdrievoudigd zijn! Om een beter beeld te krijgen van de aanvallen, hebben de onderzoekers van Barracuda 106 cyberaanvallen beter onderzocht. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat veel cyberaanvallen de publiciteit niet eens halen. Vooral grote bedrijven kiezen ervoor om niet in de spotlight te treden als het aankomt op cyberaanvallen, terwijl er ook bedrijven zijn die niet eens weten hoe ze met deze aanvallen om moeten gaan. In veel gevallen worden de kleinere bedrijven gebruikt om de grotere bedrijven te kunnen aanvallen. 

In totaal kostte deze cyberaanvallen in de eerste zes maanden van 2022 zelfs 1.2 miljoen per maand. Het is daarom enorm belangrijk om als individu niet betrokken te raken bij dergelijke cyberaanvallen. Je kunt zelf al verschillende maatregelen nemen om de kans op een ransomware aanval flink te beperken. Laten we daarom eens naar een aantal belangrijke maatregelen kijken.

 1. VPN gebruiken

Allereerst is het aan te raden om een VPN te gebruiken. Maar wat is VPN? Een VPN biedt je als individu een aantal voordelen, waaronder veilig over het internet surfen. Dit komt allereerst doordat je IP-adres verborgen blijft, maar ook doordat de data die je verzendt en ontvangt, versleuteld wordt. Hierdoor hebben hackers er ook niets aan als ze deze data onderscheppen. 

Het geeft je ook op afstand de mogelijkheid om verbinding te maken met je bedrijf in de hierboven genoemde sectoren en natuurlijk daarbuiten. Zit je thuis te werken, dan kun je alsnog alle data van het bedrijf aan. De VPN zorgt er tot slot nog voor dat je ook veiliger documenten kunt downloaden en uploaden. Ook deze documenten worden namelijk voorzien van encryptie om het uitwisselen van bestanden veiliger te maken. 

 1. Antivirus software

Een tweede mogelijkheid is om antivirus software aan te schaffen. Dit is een type software dat virussen weet te identificeren, detecteren en tegen te houden. Tot slot worden deze virussen ook van je computer of laptop verwijdert. Ook malware aanvallen kunnen namelijk schade aanrichten aan je apparaat. Het type virussen die worden onderscheiden aan aangepakt zijn:

 • Malware
 • Trojan horses
 • Spyware
 • Adware

Antivirus software analyseert namelijk honderdduizenden bestanden tegelijkertijd en is op zoek naar kenmerken van virussen. Deze worden bijgehouden in zogenaamde viruslijsten. Zodra er een nieuw virus wordt ontdekt, wordt deze aan de viruslijst toegevoegd. Wordt er een bestand gevonden waarin een virus actief is, dan kan het antivirus software een drietal besluiten nemen:

 1. De software probeert het bestand te herstellen door het  virus uit het bestand te verwijderen;
 2. Het bestand waarin het virus wordt gevonden wordt op een aparte locatie geplaatst, waardoor het virus zich niet verder kan verspreiden;
 3. Het bestand wordt compleet van je computer of laptop verwijdert. 

Ondanks dat het een duurdere oplossing is, is het wel de moeite waard om deze te overwegen. Niet alleen kun je hierdoor persoonlijk een stuk veiliger over het internet surfen, ook de hierboven genoemde bedrijven lopen minder risico wanneer je bijvoorbeeld bestanden met het uitwisselt of verbinding maakt met hun server. 

 1. Wachtwoorden wijzigen & wachtwoordmanager

Een laatste maatregel die we iedereen zouden aanraden is om eens goed naar je wachtwoorden te kijken. Veel cybercriminelen proberen namelijk je wachtwoorden te hacken en geven deze pas vrij zodra er losgeld is betaald. Het is daarom extreem belangrijk om goede wachtwoorden te hanteren. Het is daarom aan te raden om voor elk account een ander wachtwoord te hanteren. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de andere accounts geen risico lopen als één van je wachtwoorden wordt gehackt. 

Daarnaast is ook een wachtwoordmanager aan te raden. Deze bied je een tweetal voordelen, namelijk de mogelijkheid om wachtwoorden veilig op te slaan én om nieuwe wachtwoorden te genereren. Deze opgeslagen wachtwoorden kun je namelijk alleen raadplegen met het ‘master-wachtwoord’. Heb je een nieuw account aangemaakt online, dan kun je in de wachtwoordmanager ook wachtwoorden genereren met cijfers, tekens en natuurlijk letters.