Spring naar de content
bron: anp

Totaalvoetbal in de zorg

We worden steeds ouder, maar lijden daardoor ook vaker aan meerdere chronische ziektes. Patiënten gaan als balletje in een flipperkast van wachtkamer naar wachtkamer. Wat kunnen we hieraan doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marcel Levi

Je kunt geen krant openslaan of televisieprogramma bekijken of er is wel een item over gezondheidszorg. Het is te duur, er is te weinig personeel, het is niet goed georganiseerd of er zijn hopeloze wachtlijsten. Al die negatieve publiciteit verhult dat de geneeskunde momenteel de succesvolste periode in de geschiedenis doormaakt. Door krachtige impulsen vanuit onder andere de genetica, fysica of datawetenschap zijn de afgelopen decennia indrukwekkende verbeteringen ontwikkeld in het detecteren en behandelen van vrijwel alle ziektes. Of het nu gaat om betere kankerbehandeling, het laten horen van dove kinderen met cochleaire implantaten, of het volledig genezen van chronische virale leverontsteking: op bijna elk terrein zijn er nieuwe en succesvolle mogelijkheden die een wereld van verschil betekenen voor patiënten. 

Reuma, een aandoening die één procent van de bevolking treft en vroeger gepaard ging met zeer pijnlijke en invaliderende gewrichtsafwijkingen en een zekere veroordeling tot de rolstoel, is tegenwoordig bij vrijwel iedereen effectief te behandelen tot een symptoomloze ziekte. De kans om te sterven aan een hartinfarct is door moderne interventies en geneesmiddelen tot minimale proporties gereduceerd. En voor het eerst in de geschiedenis worden we ouder door steeds betere geneeskunde. Die levensverwachting neemt elk jaar met twee tot drie maanden toe. Dat betekent dat de baby die nu geboren wordt bijna vijftig procent kans heeft een honderdste verjaardag te vieren. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap