Spring naar de content
bron: anp

Minder Dorseyanen, meer Muskisten, goed voor Twitter

Elon Musk kán de Twitter-vogel helemaal niet 'bevrijden', zoals hij aankondigde. Maar als hij het moderatiebeleid in evenwicht brengt, is dat alleen maar winst, schrijft Jan Kuitenbrouwer. 'Achter dat tjilpende witte musje verschuilt zich een adelaar met gespierde klauwen en scherpe nagels.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Om de zoveel tijd is er zo’n rush: een nieuw sociaal medium dat het helemaal gaat worden. De langverwachte vluchtheuvel voor al die dedicated followers of fashion die al te lang hebben gewacht op iets nieuws dat ze early kunnen adopten. Die hun dagen slijten in de schemerwereld tussen hot en not, waar je niet dood maar ook liever niet levend wil worden aangetroffen, met als enige troost dat het voor de overige aanwezigen ook geldt.

Op dit moment gebeurt dat met Mastodon, een internetplatform met Twitter-achtige eigenschappen. Het is opgezet door vrijwilligers en wordt bekostigd door de eigenaren van de diverse servers die het werk doen. Het wil een alternatief zijn voor Twitter, zonder de nadelen. Decentrale besturing, geen aandeelhouders, geen adverteerders, geen listige algoritmen die ophef en negativiteit stimuleren. Het nieuws dat Twitter nu daadwerkelijk is overgenomen door Elon Musk, heeft een fikse impuls gegeven aan de populariteit van Mastodon, door Twitteraars die bang zijn dat Musk het platform gaat veranderen in wat hij zelf een ‘anarchistic hellscape’ noemt. Bijvoorbeeld door de verbanning van Donald Trump terug te draaien. De miljoenen rechts-radicale toeteraars die toen boos wegliepen zouden dan ook terug kunnen komen. Musk geldt als een vrijheid-van-meningsuiting-fundamentalist, dus dan wordt het platform binnenkort weer een trollenparadijs, vergeven van de haattaal en desinformatie, is de vrees.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap