Spring naar de content
bron: anp

De commissie Banaan vergadert nog

Terwijl de gezondheidsproblemen door overgewicht, drank en tabak toenemen, neemt de overheid een afwachtende houding aan. Waar blijft de urgentie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Inmiddels heeft vrijwel iedereen het door: als we de gezondheidszorg beheersbaar willen houden, moeten we meer inzetten op preventie. Maar het voorkomen van ziekte is zo gemakkelijk nog niet. Je kunt de kans op ziekte alleen verminderen door gedragsverandering. Dat kun je deels voor elkaar krijgen door mensen goed te informeren over ongezonde gewoontes, zoals te veel alcohol of te weinig bewegen. Maar omdat stoppen met roken, gezonder eten, of meer sporten op korte termijn veel wilskracht vergt en het ‘rendement’ hiervan pas jaren later wordt gevoeld, is dit dikwijls een lastige strijd. 

Hoe dan ook, de huidige preventiestrategie is nauwelijks effectief. De meerderheid volgt de goedbedoelde adviezen niet of nauwelijks op of valt na een dappere poging om te stoppen met roken of af te vallen snel terug in het oude gedrag. Informatiecampagnes bereiken vooral welgestelde en goed opgeleide burgers die het allemaal al prima weten, reeds gestopt zijn met roken en allang proberen meer tijd op de fiets of in de fitness door te brengen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap