Spring naar de content
bron: anp

Erger dan de kwaal

De obsessie van veel ziekenhuizen met het meten van pijn bevordert het gebruik van opiaten, en daarmee de toename van dodelijke verslaving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Als u onlangs op bezoek bent geweest bij iemand die in het ziekenhuis ligt, dan mag u van geluk spreken wanneer er niet een paar keer naar uw pijnscore is gevraagd. Al voelt u zich kiplekker, u dient een getal te kiezen van 0 (geen pijn) tot 10 (extreme pijn) of iets wat daartussenin zit. Ziekenhuizen zijn immers verplicht dit onmiddellijk en bij herhaling te vragen aan werkelijk iedereen die het pand betreedt, al is het voor een bloedneus, een iets te hoge bloedsuiker of een verdacht vlekje op de huid. En als het een beetje tegenzit dus ook aan bezoekers of mensen die alleen even iemand komen afhalen. 

Onder druk van strenge accreditatie-eisen moet bij alles en iedereen continu een pijnscore worden genoteerd. Als je dat niet doet, dan wachten strenge berispingen of zelfs het intrekken van kwaliteitskeurmerken. Artsen en verpleegkundigen raken om die reden geobsedeerd door lijstjes met pijnscores, die zo laag mogelijk moeten zijn, aangejaagd door hijgerige inspecteurs. Want zelfs het kleinste beetje pijn mag niet meer in onze samenleving, waarin alles onder controle en beheersbaar moet zijn en elke oneffenheid onmiddellijk weggepoetst moet worden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap