Spring naar de content
bron: anp

Het leven van de underdog

Ook in zijn nieuwe roman beschrijft Alex Boogers de levens van gewone mensen, jongens van de straat. In hoeverre kunnen ze zich ontworstelen aan hun lot?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thomas van den Bergh

Na de neoliberale hoogmis van de eigen verantwoordelijkheid en de individuele zelfredzaamheid staat opeens een ouderwets thema als ‘kansenongelijkheid’ weer op de maatschappelijke agenda. Zo maakte Sander Schimmelpenninck een tv-programma over ‘de kloof’ en kwam Joris Luyendijk tot het schokkende inzicht dat hij zeven vinkjes heeft. 

Wie de verliezers en kanslozen al jaren scherp in beeld brengt, is schrijver Alex Boogers. In zijn romans staan sinds zijn debuut in 2002 steevast de jongens van de straat centraal, de hardwerkende arbeiders, de laagopgeleiden, het plebs. In Alleen met de goden is de hoofdpersoon een lts’er wiens vader in de bak zit. De protagonist van Lijn 56 is een buschauffeur die door het lint gaat als de zoveelste zwartrijder instapt. En in Onder een hemel van sproeten volgen we de zwarte jongen Harvey, zoon van een alcoholistische en gewelddadige vader.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap