Spring naar de content
bron: anp

Pakhuis de Zwijger: slavernij voor een betere wereld

Dat cultureel centrum Pakhuis de Zwijger een feodale enclave is, verbaast Jan Kuitenbrouwer niets. 'Grensoverschrijdend gedrag, creatief boekhouden, uitpersing, politieke belangenverstrengeling en onzorgvuldig bestuur - kan er nog wat bij?'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Kort nadat Het Parool afgelopen zaterdag in een klinkend onderzoeksartikel onthulde hoe de directie van Pakhuis de Zwijger een waar schrikbewind voert waar menig personeelslid trauma's aan over heeft gehouden - er waren er die zo opzagen tegen hun werkdag dat zij om de hoek over hun nek moesten voor zij het pand aan de Piet Heinkade betraden - ontving ik digitale schouderklopjes vanwege mijn column over Pakhuis de Zwijger drie weken geleden. Maar eerlijk is eerlijk: die column ging over het verstikkend braaflinkse klimaat in dit centrum, waar ‘debat’ helemaal niet de bedoeling is omdat De Zwijger ‘een veilige, inclusieve omgeving wil zijn waar iedereen mag zijn wie hij is’ - u kent het prevelement.

Toch is er wel een relatie met wat nu naar buiten is gekomen. Ten eerste proef je daar iets in de sfeer, een ongemakkelijke vibe, een gebrek aan vrijmoedigheid, alsof iedereen een beetje op de tenen loopt. Dat blijkt dus ook zo te zijn.
Ook de manier waarop de gespreksleiders herhaald tot correct gedrag manen heeft een hoog samengeknepenbillen-gehalte. Het moet van de baas, dat is duidelijk, en wat moet van de Pakhuis-baas kun je maar beter doen, weten wij nu, tenzij je zin hebt in een scheldkanonnade met consumptie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap