Spring naar de content
bron: anp

De kloof tussen het CDA en de overige drie coalitiepartijen is onoverbrugbaar

Het Tweede Kamerdebat van afgelopen woensdag heeft duidelijk gemaakt dat het kabinet binnen afzienbare tijd gaat vallen. Ilja Leonard Pfeijffer is daar niet rouwig om, al vreest hij wel dat kostbare tijd verloren gaat. 'Nederland zal hoe dan ook vele maanden lang stilstaan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ilja Leonard Pfeijffer

Het Tweede Kamerdebat van afgelopen woensdag was een staatsrechtelijk en parlementair novum. Het was voor het eerst dat de Tweede Kamer der Staten Generaal debatteerde over de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Hoewel dit een uiterst merkwaardige procedure behelsde, die een debat opleverde over een situatie waarover de Kamer geen zeggenschap heeft en die evenmin formele gevolgen heeft voor diezelfde Kamer, was het goed te begrijpen dat de oppositie dit debat had aangevraagd, want het ging niet over de verkiezingen, maar over stikstof en dan vooral over de paniek die bij het CDA is uitgebroken na de recente verkiezingen en die de kabinetsaanpak van de stikstofcrisis op losse schroeven zet. 

Het debat maakte een aantal zaken duidelijk. Ten eerste is het zonneklaar geworden dat het kabinet gaat vallen, maar dat kan voor weinigen nog een verrassing zijn. Ik schrijf deze column tijdens de dinerpauze (parlementariërs in Nederland dineren in een uurtje tussen zes en zeven) tussen de eerste termijn van de Kamer en de eerste termijn van de regering, dus ik weet niet hoe het debat zal eindigen, maar als de regering vanavond niet valt, dan zal dat binnen afzienbare tijd gebeuren. Tijdens het debat heeft het CDA feitelijk zijn steun aan het coalitieakkoord ingetrokken. De kloof tussen het CDA en de overige drie coalitiepartijen, en met name met D66, is onoverbrugbaar. De samenwerkende oppositiepartijen hebben dit feilloos en meedogenloos aan het licht gebracht. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap