Spring naar de content
bron: anp

Op wie zou Willem Frederik Hermans in deze tijd stemmen?

Was Willem Frederik Hermans in politiek opzicht links of rechts? Was hij überhaupt geïnteresseerd in politiek? 'Hij streefde niet naar een bemoeienis met de politiek, maar de politiek bemoeide zich wel met hem', schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Op 13 april 2023 hielden Hans Renders, Piet Schreuders en ik, ter gelegenheid van de verschijning van ons boek Het universum van Willem Frederik Hermans, een lezing in de Senaatszaal van de Groningense Universiteit. Dit was mijn tekst. 

Sigmund Freud, de grootvader van de psychoanalyse en de vader van de psychiatrie, heeft eens uiteengezet dat van de menselijke verhoudingen de driehoeksverhouding de gevaarlijkste is. Freud dacht daarbij in eerste instantie aan de geboorte van het eerste kind. In het traditionele huwelijk verandert een relatie van twee ineens in een relatie van drie, met als probleem dat één van drie de gast zal zijn. Volgens Freud wordt na de geboorte meestal de vader de gast, maar ook de moeder kan veranderen in de gast, en zelfs het kind kan de gast worden wanneer het door beide ouders wordt afgewezen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap