Spring naar de content
bron: anp

Nieuw onderzoek: arme mensen gaan jaren eerder dood dan rijke mensen, met dank aan de Nederlandse overheid

De gemiddelde levensverwachting in Nederland is de afgelopen jaren gedaald, blijkt uit onderzoek van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Ilja Leonard Pfeijffer vindt dat een deel van de oorzaak daarvoor bij de regering ligt. 'Er zijn kabinetten om minder afgetreden.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Veel dingen zijn subjectief en als we uitspraken willen doen met betrekking tot de staat van Nederland, hangen onze conclusies af van onze prioriteiten. Iemand kan constateren dat de economische ongelijkheid en armoede dramatisch toenemen, maar misschien vinden wij het investeringsklimaat voor multinationals belangrijker. Iemand kan klagen over het milieu, maar misschien geven wij er de voorkeur aan om de luchtvaartbranche en de zuivelindustrie te steunen. Iemand kan vaststellen dat Nederland er niet in slaagt om asielzoekers fatsoenlijk te huisvesten, maar misschien zijn wij van mening dat er helemaal geen asielzoekers zouden moeten zijn in Nederland. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Er is echter één factor die objectief is en waarover niemand van mening kan verschillen. De dood willen we niet. We willen dat Nederland een gezond land is en niemand zou het acceptabel achten als Nederland een land was waar mensen gemiddeld eerder sterven dan elders. Belang hechten aan de levensverwachting is geen politieke stellingname. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap