Spring naar de content
bron: anp

Koningsdagspecial: wat gebeurde er met het slaafje Toto dat prins Bernard kado kreeg van zijn vader?

Arthur van Amerongen duikt in de geschiedenis van Toto, een piepjong geweerdragertje dat de vader van prins Bernhard na een lange jachtreis door Tanzania als souvenir meenam naar Duitsland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Ja, dat wilt u natuurlijk allemaal dolgraag weten, wat er met het slaafje Toto is gebeurd, maar u kent mij: eerst even een opwarmende inleiding ter gelegenheid van de Koningsdag.

Ik vergelijk ons koningshuis graag met musicals: nichten en huisvrouwen zijn er dol op en er is ook nog een allegaartje van nondescripte D66-tiepjes die aan hermelijnkoorts lijden, zoals Kajsa Ollongren en Laurens Jan Brinkhorst. Laat ik vooropstellen dat ik met een blind respect voor ons koningshuis ben opgegroeid. Mijn moeder was vernoemd naar vorstin Wilhelmina en het had niet veel gescheeld of ik had Hendrik geheten. Ik herinner mij als de dag van gisteren dat meneer Van de Belt, onze Amsterdamse klusjesman, eens een hele tirade hield tegen prins Hendrik terwijl hij de toiletpot ontstopte. ‘Die gore schuinsmarcheerder heb nog met zijn ranzige jatten aan mijn moesje gezeten toen ze door het Vondelpark naar haar werk als dienstbode in de P.C. Hoofstraat liep. En zeg godverdomme niet dat ik lijk op die dronken hoerenloper!’ Mijn moeder ontplofte na het aanhoren van zoveel Mokumse liederlijkheid en smeet de arme arbeider bij kop en kont het huis uit. Gelukkig heeft het goede mens niet meer hoeven mee te maken dat ik lid werd van het Republikeins Genootschap.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap