Spring naar de content
bron: anp

Verscheurd door de wolf

Wat doen we met de wolf? Weinig thema’s illustreren de kloof tussen overheid en burger, tussen stad en platteland, treffender dan dit. Omdat niemand in Den Haag een besluit neemt, omdat minister Adema opteert voor een ‘maatschappelijke dialoog’, gebeurt er niets en houden (schapen)boeren hun hart vast. ‘Straks heeft geen boer meer zin om dieren te houden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Tijdens een onlangs gehouden Vragenuurtje in de Tweede Kamer, stoof BBB-voorvrouw Caroline van der Plas naar de microfoon en zei: “Ik heb een sjaal meegenomen – ik draag wel vaker sjaals –, met een moeflon daarop. Dit is ongeveer de enige keer dat u nog een moeflon ziet in Nederland, want op de Veluwe zijn ze inmiddels allemaal opgevreten door de wolf.” Waarna ze de verantwoordelijke minister van Landbouw, Piet Adema, vroeg of de minister een ‘indicatie’ kon geven wanneer de ‘eerste aanval op een mens mogelijk zal gebeuren’? De minister antwoordde dat de ‘wolven in de basis redelijk schuwe dieren’ zijn, dus de ‘indicatie dat mensen op korte termijn zullen worden aangevallen, is er niet’.

Adema bepleitte een brede, maatschappelijke discussie alvorens eventuele maatregelen te treffen aangaande het wolvenbeleid, maar daar zat Van der Plas niet op te wachten. Voorts wilde zij weten wat de beschermde status van de wolf in Europa inhield. Adema: “Wij hebben te maken met de Europese verordening waarin de wolf een beschermde status heeft en daar moeten we ons toe verhouden.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap