Spring naar de content

De val van een volkspartij

Een ooit stabiele bestuurderspartij, waar een derde van de Nederlanders op stemde, dreigt te verworden tot een splintergroepering à la de ChristenUnie. Wat ging er mis met de volkspartij CDA? Een drama in drie bedrijven. ‘We hebben goud in handen, maar doen er niets mee.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Gloriedagen

21 mei 1986 was een glorieuze dag voor het CDA. Nooit eerder in de parlementaire geschiedenis won één partij zoveel Kamerzetels: 54 om precies te zijn, ofwel een winst van negen. Overal in het land triomfeerde het groen van de christendemocraten: van de weilanden in Friesland tot de zandgronden in Overijssel en van de stranden in Zeeland tot de heuvels van Zuid-Limburg. In Nederlands zuidelijkste provincie koos zelfs bijna de helft van de bevolking voor Ruud Lubbers. Hoe schamel, daarmee vergeleken, is het landelijke CDA-resultaat bij de voorbije Statenverkiezingen: 6,5 procent.

We praten over het CDA met drie vooraanstaande christendemocraten. Over de glorie met Jan Schinkelshoek, ooit campagnestrateeg van Ruud Lubbers. Over de neergang met oud-partijraadslid Bas Jan van Bochove, ‘herbronner’ van het eerste uur. En over de toekomst met Hans Hillen, gekend conservatief denker binnen de partij. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap