Spring naar de content
bron: Mark Uyl

Ernst Jansz: ‘De vrijheid neem ik ernstig’

Onlangs werd Ernst Jansz, die bekend werd als oprichter van de band Doe Maar, 75 jaar. Dezelfde leeftijd als zijn alter ego in zijn roman De witte kamer, die terugblikt op zijn leven, liefde voor muziek en idealen. Ook Jansz kijkt terug, onder andere op de relatie van zijn ouders, die verzetsstrijders waren. Hoe heeft zijn jeugd hem gevormd? ‘Met muziek kun je zeggen wat je niet kunt zeggen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bina Ayar

Muzikant en schrijver Ernst Jansz vierde vorige maand zijn 75ste verjaardag. De Doe Maar-oprichter heeft nu dezelfde leeftijd als de hoofdpersoon in zijn roman De witte kamer, die hij als 38-jarige in 1986 schreef. Zijn alter ego ‘Estimo Jara’ ziet daarin terugblikkend de lijnen van zijn leven, zoals eenzaamheid, liefde voor muziek en idealen. Verleden en heden komen ook bij elkaar in zijn nieuwste boek met soundtrack. Daarin schrijft hij over de liefdesrelatie tussen zijn ouders, die verzetsstrijders waren. Is hij geworden wie hij dacht te worden? “Muziek gaat over alles wat je niet kunt zeggen.” 

Op het hoogtepunt van Doe Maar volgden de verliefde meisjes Ernst Jansz tot aan zijn huis in het Noord-Brabantse Neerkant, vlak bij de Limburgse grens. De opgeknapte boerderijwoning is vanaf begin jaren zeventig een commune. Jansz woont daar met de leden van zijn eerste band CCC Inc. en hun vriendinnen ‘om altijd muziek te maken’. Om de tienermeisjes op gepaste afstand te houden komt er een provisorische slagboom voor de boerderij-ingang. Daar blijven de fans tot verbazing van de bandleden ook netjes achter staan, hopend op een glimp van hun idool.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap