Spring naar de content

Alles wat je moet weten over crypto exchange Finst

Finst is een gloednieuwe crypto exchange en is net zoals Bitvavo opgestart vanuit een grachtenpand in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Deze crypto exchange is ontwikkeld door oud-medewerkers van het bekende makelaarsplatform DEGIRO. De huidige CEO van Finst, en ook een van de oprichters, is Julien Vallet. Julien Vallet werkte bij DEGIRO als head of corporate relationships en business developer. Nu is hij dus werkzaam bij crypto exchange Finst en werkt hij aan een handelsapp voor de gewone particulier en de professionele handelaar. In dit artikel lees je alles over deze relatief onbekende, en zeer nieuwe Nederlandse crypto exchange. Is het handelsplatform betrouwbaar? Wat de voor- en nadelen zijn? En hoe is de dienstverlening bij deze aanbieder?

Wat is de doelstelling van Finst?

Makelaarsplatform DEGIRO is populair geworden door de aandelenhandel op te schudden met transparantie en alle transactiekosten heel laag te houden. De oprichters van crypto exchange Finst willen de crypto handel goedkoper en transparanter maken. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel crypto exchanges waar je crypto’s kunt verhandelen, maar de kosten van deze platformen zijn vaak hoog of zelfs gewoonweg te hoog, en ook niet altijd even transparant. De Finst app is te gebruiken voor particulieren, is gebruiksvriendelijk en bevat een innovatieve handelsomgeving. Finst heeft de laagste transactiekosten van Nederland. Je betaalt maar 0.15% aan transactiekosten, zonder een toegevoegde spread, en zonder een ingesteld minimumvolume of minimumbedrag. Het kopen van cryptomunten is daarmee een stuk eenvoudiger geworden. De app van Finst is zodanig ontworpen dat beleggers ongeacht ervaring en kennis eenvoudig de controle kunnen krijgen over alle handelsactiviteiten. Dit wordt bewerkstelligd met behulp van unieke makkelijke handelsfuncties. Voor hele lage kosten kun je dus met Finst beginnen te handelen in crypto. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Wat is de meerwaarde van Finst?

In deze Finst review mag een beschouwing op dit punt natuurlijk niet ontbreken. Immers, je wilt weten om welke reden je juist wel voor Finst zou moeten kiezen, afgezet tegen (de voordelen van) vergelijkbare handelsplatformen.

Deze crypto exchange maakt realtime portfolio analyse heel makkelijk. Met de Finst app en webapplicatie wordt het voor crypto handelaren makkelijk om bijvoorbeeld de gemiddelde aankoopprijs van een Bitcoin positie te bepalen. De gemiddelde aankoopprijs, oftewel ‘GAK’, betekent de gewogen gemiddelde aankoopprijs van je positionering sinds je deze positionering hebt geopend. Verkoop je tegen een hogere prijs dan de gemiddelde aankoopprijs, dan maak je winst. Verkoop je lager dan de gemiddelde aankoopprijs, dan maak je verlies. Met de speciale Finst app krijg je dit allemaal heel duidelijk in beeld. De dag winsten en verliezen kunnen op deze wijze heel makkelijk en snel worden bepaald. Daarnaast kun je ook de ongerealiseerde winsten en verliezen verhouding heel mooi zien in de Finst app. Ongerealiseerde winsten en verliezen is datgene wat je zou realiseren als je je positie van Bitcoin tegen de marktprijs zou verkopen, exclusief de transactiekosten. De berekening is op basis van verschil tussen de gemiddelde aankoopprijs en huidige prijs keer de huidige hoeveelheid van je positie.

Is Finst betrouwbaar en veilig om te gebruiken als crypto handelaar?

Finst heeft een aparte bewaarinstelling en stichting opgesteld, namelijk de Stichting Finst Custody. Deze stichting houdt klantentegoeden apart van Finst BV. De insteek is hierbij hetzelfde als bij Bitvavo op dit punt, want ook die exchange werkt met een dergelijke stichting. De scheiding van het vermogen is van belang. De tegoeden worden 1:1 aangehouden en worden nooit uitgeleend aan andere partijen. Verder worden klanttegoeden beveiligd en bewaard met Multi Party Computation van Fireblocks. Fireblocks is een belangrijke speler in Amerika en heeft een goede reputatie als een custodian. Dit bedrijf bedient internationale banken, fondsen, vermogensbeheerders en instituties. Omdat Finst met Fireblocks samenwerkt, kan het in Nederland de concurrentie aangaan met andere crypto exchanges. Dit is een voordeel van Finst ten opzichte van andere crypto exchanges. Echter kan het ook een nadeel zijn, want als Fireblocks failliet gaat, dan zou Finst ook in de financiële problemen kunnen komen. 

Finst in vergelijking met andere aanbieders

Finst beschikt nu nog niet over een volwaardige crypto wallet, maar het is heel goed denkbaar dat Finst in de toekomst wel crypto wallets gaat aanbieden. Dit is op dit moment dan ook één van de nadelen van deze crypto exchange ten opzichte van diverse andere crypto exchanges. Gebruikers van Finst kunnen alleen met euro’s handelen, maar de cryptovaluta niet opnemen in hun eigen wallet. Wat dat betreft concurreert Finst dus heel duidelijk met de populaire en bekende Blox app. Actieve Blox gebruikers hebben echter wel andere goede aanleidingen om naar Finst over te stappen, zoals in dit artikel genoegzaam beschreven. Ook kan Finst nog niet concurreren met de app en handelsomgeving van Bitvavo. Het doel van Finst is om binnen vijf jaar de Europese crypto markt te veroveren. Dat willen ze doen net zoals ze deden bij DEGIRO. Transparantie, een makkelijk te gebruiken handelsapp, en lage transactiekosten. 

Dit zijn andere nu nog bestaande nadelen van de Finst crypto exchange

Het is niet mogelijk om crypto’s op te nemen of te storten bij Finst. Handelaren kunnen zodoende niet activa verplaatsen naar wallets of andere beurzen om verdere mogelijkheden te verkennen. Dit zorgt voor minder flexibiliteit en beperking van verdienmogelijkheden. Qua crypto valuta is het aanbod bij Finst ook beperkt. Er zijn op dit moment ongeveer 40 crypto munten bij Finst waar je in kunt handelen. De keuze in activa is dus beperkt om te handelen en te beleggen, waardoor ook het verdienpotentieel wordt beperkt. Een ander nadeel van Finst is dat je alleen crypto kunt aanschaffen via een marktorder. Wat marktorders doen is de huidige marktprijs gebruiken om transacties te voltooien. Verandert de marktprijs snel, dan kun je de gewenste prijs mislopen. Dit betekent dat je misschien niet de beste prijs voor je cryptovaluta kunt krijgen. Met marktorders kunnen er ook geen prijs instellingen worden vastgelegd. En daarnaast heb je geen controle over de uitvoering van je transacties. Gelukkig is het wel zo dat Finst een heel jong platform is, en dat het in de lijn der verwachting ligt dat veel van de hiervoor beschreven nadelen op kort of lange termijn zullen worden weggenomen.

Conclusie voor wat betreft de crypto exchange Finst

Nederland is met Finst een jonge crypto exchange speler rijker geworden. Het bedrijf weet zich te onderscheiden met lage transactiekosten en dwingen andere crypto exchanges transparanter te worden, en bovendien om hun prijzen te verlagen. Doen andere crypto exchanges dit niet, dan zullen veel cryptohandelaren naar Finst overstappen. Belangrijke meerwaarde van Finst is het gebruik van Fireblocks om een krachtige handelsapp aan te bieden voor hele lage kosten. Ook zijn de trade realtime portfolio metrics en analyse van waarde te noemen. Daarnaast biedt het de verliezen en winsten in de app real time aan. Dit is met name heel wenselijk en belangrijk voor de zogeheten daghandelaren. Nadeel van Finst is het ontbreken van een wallet. Ander nadeel is dat je bij Finst geen tegoeden kunt gebruiken en opnemen. Dit soort dingen zijn nog niet mogelijk, maar Finst werkt eraan om dit in de toekomst wel mogelijk te maken. Al bij al is het de verwachting dat Finst zich op een prachtige manier zal gaan ontwikkelen in de komende jaren, en dat gebruikers daar volop van gaan profiteren. Wellicht zal Finst op termijn Bitvavo van zijn troon stoten als meest populaire handelsplatform voor cryptovaluta.