Spring naar de content
bron: anp

De verscheurde krant: hoe de angstcultuur de vrije journalistengeest bij De Telegraaf verdreef

Arthur van Amerongen las met weemoed het boek Verscheurde krant van Telegraaf-journalist Bert Dijkstra. 'Ik werd er een beetje sentimenteel van omdat De Telegraaf niet meer de monumentale, machtige krant is die hij ooit was.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Ik werd een beetje verdrietig van het lezen van Verscheurde krant, het nieuwe boek van Telegraaf-journalist Bert Dijkstra, die eerder de bestseller John van den Heuvel, een lustrum lang extreme beveiliging schreef. Om Louis Couperus maar te parafraseren: ik kreeg een Van oude couranten, de dingen, die voorbij gaan-gevoel.

Ik en De Telegraaf gaan ver terug. Een mensenleven. Ik bezorgde de krant in Ede, nadat ik eerst Trouw en de Volkskrant had rondgebracht, maar De Telegraaf betaalde veel beter. Ik ben helaas geen miljonair geworden omdat ik op een steenkoude zaterdag in december De Telegraaf voor het eerst ging bezorgen met een Solex, die ik voor 25 gulden had gekocht van een duister sujet uit de sloppenwijk van Ede. Het ijzelde en door de loodzware krantentassen begon de toch al haperende Solex te slippen en gleed in een greppel bij een kazerne. Ik heb toen blauw van de kou en vloekend als een ketellapper de brommer en het enorme pak zaterdagkranten achtergelaten. Einde loopbaan. Dan maar geen miljonair. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap