Spring naar de content
bron: anp

Wereldberoemd, maar niet in Nederland

De modernste landbouwtechnieken, de huisartsenij, talloze kunstenaars – hoe komt het dat veel verschijnselen van Nederlandse bodem in het buitenland veel meer gewaardeerd worden dan hier?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Halverwege de negentiende eeuw richtte een soort schimmel een ravage aan bij de aardappeloogst in Ierland en veroorzaakte The Great Famine, die honderdduizenden mensen het leven kostte. Ook nu nog is dit micro-organisme met de naam phytophtora (‘de plantenvernietiger’) een van de grootste bedreigingen voor een succesvolle aardappeloogst en worden jaar in jaar uit tonnen pesticiden gesproeid om de infectie te bestrijden. 

Maar gelukkig is de oplossing in zicht: onderzoekers in Wageningen hebben een genetisch gemodificeerd aardappelras ontwikkeld dat immuun is voor phytophtora. Geweldig toch? Helaas is de kans heel klein dat deze nieuwe aardappelen op Nederlandse velden geoogst zullen worden: de Nederlandse (en Europese) wetgeving op het gebied van het genetisch aanpassen van gewassen staat dat nauwelijks toe. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap