Spring naar de content

Onsmakelijke grappen over de Titanic Five: het moest verboden worden

Arthur van Amerongen volgt de berichtgeving over de vermiste Titanic-duikboot op de voet. 'Ik ben niet claustrofobisch aangelegd, maar deze nachtmerrie tart al mijn verbeelding.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Net als u heb ik de horror-reis van de Titanic Five (wat zijn de Engelse media toch briljant in het verzinnen van namen) vanaf zondag ademloos gevolgd. Ik ben niet claustrofobisch aangelegd, maar deze nachtmerrie tart al mijn verbeelding. Ik moest meteen denken aan het verhaal The premature burial van Edgar Allen Poe. Daarin geeft hij enkele voorbeelden van mensen die levend begraven werden en van taphofobie, een samenstelling van het Griekse woord τάφος, dat graf en tombe betekent, en van φόβος, angst. 

Taphofobie is dus de abnormale, psychopathologische angst om levend begraven te worden als gevolg van ten onrechte dood verklaard te zijn. Als u overigens nog op zoek bent naar een fobie die goed bij u past en waar u mee kunt opvallen op en in de sociale media (want u bent vermoedelijk te bang om van gender te veranderen) dan kunt u hier en hier lekker sjoppen. Make your pic! 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap