Spring naar de content
bron: anp

Bij wie zou u liever onderduiken in Ons Indië: bij Raymond Westerling of bij Poncke Princen?

Burgemeester Femke Halsema heeft zich teruggetrokken als spreker tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus in Amsterdam. Ze vindt het 'ongepast' dat de dochter van Raymond Westerling, een oud-strijder van het KNIL die beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden, een van de andere sprekers is. Arthur van Amerongen denkt er het zijne van.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Het Parool deze week: "Burgemeester Femke Halsema ziet af van deelname aan de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië op 15 augustus op de Dam. Ze is het niet eens met de keuze voor sprekers die pleiten voor ‘eerherstel en erkenning’ van de omstreden kapitein Raymond Westerling. Halsema noemt die keuze in een verklaring op Instagram ‘zeer ongepast en pijnlijk op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde’."

In plaats van bij de herdenking op de Dam, is Halsema wel aanwezig bij de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking bij het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein op 16 augustus. "Een inclusieve Indonesië-Nederland-herdenking waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan, maar de gedeelde koloniale en oorlogsgeschiedenis centraal staat", schrijft Halsema op Instagram. Ze zal daar spreken en een krans leggen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap