Spring naar de content
bron: shutterstock

De computer komt zo bij u

Het gebruik van artificiële intelligentie in de medische wereld wordt steeds gewoner. Maar voor het stellen van goede diagnoses blijft de arts onontbeerlijk, schrijft Marcel Levi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marcel Levi

In 1997 boekte schaakcomputer Deep Blue een overwinning op de regerend wereldkampioen Garry Kasparov. Het was voor veel mensen het eerste overtuigende bewijs dat artificiële intelligentie in de nabije toekomst ook moeilijke dingen beter zou kunnen doen dan mensen. Inmiddels is kunstmatige intelligentie bijna niet meer weg te denken uit onze samenleving. Zo zijn er toepassingen in de logistiek en transport, industrie, landbouw, sales en marketing, de financiële wereld en bij defensie. 

Zo ook in de medische wereld. Patroonherkenning wordt al decennialang door geneeskundige apparaten gebruikt bij de interpretatie van relatief simpele waarnemingen zoals een elektrocardiogram (een ‘hartfilmpje’ dat de elektrische activiteit in het hart detecteert), of bij alarmen bij afwijkende hartslag, bloeddruk, of zuurstofspanning op een monitor bij ernstig zieke patiënten. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen