Spring naar de content
bron: anp

Een revolutie binnen de psychiatrie

Veel psychiatrische aandoeningen worden veroorzaakt door een verstoord immuunsysteem, volgens baanbrekend immunoloog Hemmo Drexhage. Het onderzoek hiernaar is zijn levenswerk. ‘Ernstige psychiatrische aandoeningen zijn in wezen lichamelijke ziekten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Renate van der Zee

Stel, het is 2033 en u meldt zich bij de psychiater. U bent al lange tijd somber, extreem vermoeid en kunt zich moeilijk concentreren. De psychiater verwijst u door voor een bloedtest, om te kijken hoe het staat met uw immuunsysteem. Met de harde resultaten van de bloedtest in de hand stelt de psychiater zijn diagnose: u heeft een ernstige depressie. Hij schrijft u antidepressiva voor, maar ook een ontstekingsremmer én een groeistof voor immuuncellen. Al na een paar weken knapt u zienderogen op. 

Dit is geen sciencefiction, maar een vrij realistisch toekomstscenario. Want we staan mogelijk aan het begin van een revolutie binnen de psychiatrie. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de oorzaak van veel psychiatrische ziekten ligt in een verstoord immuunsysteem. We hebben het dan over ernstige aandoeningen zoals zware depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en autisme. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap