Spring naar de content
bron: Ton F. van dijk

Nationale Politieke Index: Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) met stip op 1

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis is de onbetwiste nummer één in de Nationale Politieke Index van 2022-2023. Hij eindigt in deze ranglijst van Kamerleden, die is gebaseerd op officiële cijfers van het parlement, zelfs ruimschoots vóór Caroline van der Plas (2) en Pieter Omtzigt (3). Daarmee is hij de meest actieve parlementariër van het afgelopen jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Hij mag minder bekend zijn dan de voorvrouw van de boeren en burgers uit Deventer of de luis in de pels van het kabinet uit Enschede, maar ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis uit Den Haag slaagde er het afgelopen parlementaire jaar wel in om een wet door de Kamer te loodsen die huurders beschermt tegen tijdelijke contracten. Grinwis schopte hiermee flink tegen de schenen van coalitiegenoot VVD en werkte nauw samen met oppositiepartij PvdA. Dualisme op z’n best dus.

We horen er relatief weinig over, maar het maken van wetten, zoals Pieter Grinwis doet – een belangrijke taak van Tweede Kamerleden – is tijdrovend en in een wereld vol hijgerige hypes op sociale media krijgt het weinig aandacht. En dus blijven de typische wetgevingsactiviteiten van Kamerleden vaak onderbelicht. Ook dit jaar maakt de Nationale Politieke Index daarom zichtbaar wat buiten het parlement vaak verborgen blijft. Hoe dat eruitziet? We vragen het aan Pieter Grinwis zelf. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap