Spring naar de content
bron: ANP

‘Epistemisch activisme’: ruim baan voor kennisvervalsers

Jan Kuitenbrouwer over de opkomst van kennisvervalsende wetenschappers en journalisten. De cultuuroorlog is een epistemische oorlog geworden. De kwaliteitscontrole van de wetenschap faalt, broddelwerk krijgt een academisch keurmerk, ideologische 'wetenschap' verdringt echte kennis. Nog even en 'wetenschapper' betekent weinig meer dan 'iemand die ook een mening heeft'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Wie probeert te ontrafelen waarom in de ontwikkelde wereld tieners die met hun seksuele identiteit worstelen een behandeling krijgen die neerkomt op een medische verminking, waarom vrouwelijke sporters van het erepodium geduwd worden door biologische mannen met aanzienlijk meer longinhoud, spier- en botmassa, waarom mannelijke zedendelinquenten die een rok aantrekken overgeplaatst worden naar de vrouwenafdeling van de gevangenis en waarom politici in hulpeloos gestotter uitbarsten op de eenvoudige vraag wat een vrouw is, begint een intellectuele wereldreis.

De huidige variant van de regenboogvlag, met behalve de welbekende zes kleuren nog een handvol andere tinten, patronen en symbolen, in elkaar gepuzzeld tot er niets meer bij kon, is een passende metafoor voor de veelheid aan ideeën die schuilgaan achter de genderbeweging. Seks, sekse, rolpatronen, identiteit, trauma, gezondheid, rechtvaardigheid, emancipatie, zelfbeschikking, macht, strijd, ethiek, kennis, wetenschap, waarheid, werkelijkheid − op al deze zaken heeft de genderbeweging zijn eigen kijk. Gaandeweg tekent zich een alternatieve realiteit af. Een parallel universum, waarin niets is wat het lijkt. Waar ongerijmheden rijmen en gerijmdheden niet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap