Het grote zwijgen van artsen
Ernstige misstanden in de medische wereld kunnen gewoon blijven bestaan door de heersende zwijgcultuur. Dat schrijft Jim Reekers (70), emeritus hoogleraar interventieradiologie, in zijn nieuwe boek De medische omerta – Over horen, zien en zwijgen in het zorgstelsel. ‘Het is een onuitgesproken regel. Je weet: als ik er iets van ga zeggen, heb ik een probleem.’
Het onderzoek kostte 1,2 miljoen overheidsgeld, maar leverde dan ook echt wat op. Baarmoederverwijdering bleek niet meer nodig bij zeventig procent van alle vrouwen met ernstige klachten door vleesbomen. Een veel eenvoudigere en goedkopere behandeling – embolisatie – was een prima optie. De patiëntes hoefden geen zware operatie meer te ondergaan en konden hun baarmoeder gewoon behouden. Voor veel vrouwen erg belangrijk.
Dus wat gebeurde er? Verrassend weinig. “Gynaecologen gingen gewoon door met baarmoederverwijderingen. En dat doen ze nog steeds,” zegt Jim Reekers (1953), emeritus hoogleraar in de interventieradiologie, niet toevallig het vak waaronder embolisaties vallen. “Dat zijn waarschijnlijk zesduizend onnodige baarmoederverwijderingen per jaar, waarmee we 42 miljoen euro per jaar zouden kunnen besparen!”
Paywall
Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.
Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.
Kies een lidmaatschap