Spring naar de content

Aangenaam rokerig

Achteretiketten op wijnflessen geven bijna nooit de verlangde wijn-spijsinformatie. Met een ‘Drinken bij rood vlees, pasta’s, ovenschotels, gevogelte, kaas en met vrienden’ wordt de inhoud haarlemmerolieachtige kwaliteiten toegedicht. De wijn schijnt zich te kunnen aanpassen aan iedere gastronomische omstandigheid. Rood, wit of rosé als culinaire kameleon. Verleden jaar is er in België onderzoek gedaan onder jongeren naar het wijnachteretiket. “Vindt u er de door u verlangde informatie?” luidde de vraag. Een volmondig ‘nee’ was het antwoord. Het backlabelproza informeert uitvoerig over de gebruikte druivensoorten, de hoogte van de wijngaarden en de invloed van het zeeklimaat. Terwijl 72 procent van de jonge ondervraagden aangaf juist te willen lezen of de wijn in kwestie lekker smaakte bij de door hen meest gegeten gerechten: pizza, spaghetti bolognese en steak frites. Nu is er weleens een poging gedaan om eetthemawijnen te vermarkten. Een jaar of tien geleden werden de predikaten ‘With Fish’, ‘With Chicken’ en ‘With Meat’ geïntroduceerd. Maar ondanks het onderzoek dat ongetwijfeld ook aan deze lancering vooraf is gegaan, is dit trio vrij snel in de merkenbiobak beland. Nu elders in dit Eetteam de barbecue brandt, rust hier de taak om te zorgen dat er iets in het glas komt waarmee de eigen grillruiten niet worden ingegooid. Enfin, als hier de Weber walmt, belandt daar vlees op, bij voorkeur entrecotes. En die verlangen rood. Inzoomen leidt tot cabernet sauvignon of een cabernet sauvignon blend. Maar in Italië wordt bij gegrild rood vlees graag een rosso van de sangiovese geschonken. Al te ambitieuze chianti nemen is overdreven. Ik schonk bij een flink gepeperde entrecote van de kooltjes een buondonno 2007 uit Toscane. Een vrijwillig gedeclasseerde chianti vanwege ‘nog te jonge stokken om als the real thing door het leven te mogen’. Boffen, want daardoor is ook de prijs gedeclasseerd. Voor €8,95 presenteren zich zure kersjes, de donkerte van bramen en een fijne kruidigheid. Dat de wijn ook nog een aangename rokerigheid heeft, is natuurlijk mooi meegenomen. HH

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Importeur Vinoblesse, www.vinoblesse.nl

Onderwerpen