Spring naar de content

Reli-offensief topbankiers: ‘Bonussen zijn niet satanisch’

Financiële crisis en recessie? Allemaal de schuld van inhalige, moreel gecorrumpeerde managers. Hoe raakten ze ook alweer zo verdorven? Het kwam allemaal door de exorbitante financiële worst die ze voorgehangen kregen. Juist ja, de bonussen, die perverse prikkels. Maar Jan Peter Balkenende heeft zich niet goed verdiept in de bijbelstudie. Er is helemaal niets mis met die financiële aanmoedigingen. Bonussen zijn allerminst slecht, ze stroken volledig met de christelijke moraal. Wordt dit gepreekt op de beursvloer? Nee, in de kerk. En niet door de minsten…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Er is nogal wat te doen over de superbonussen in de bancaire wereld. Iedereen heeft er een mening over, inclusief de aartsbisschop van Canterbury die in september de financiële wereld verweet dat het niet genoeg aan boetedoening had gedaan.

Zo’n beschuldiging komt natuurlijk hard aan. Vandaar het tegenoffensief van Lloyd Blankfein, CEO van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. U weet nog wel, dat concern dat 10 miljard dollar aan staatssteun nodig had om niet om te vallen. De bank is overigens van plan aan het einde van dit jaar de grootste bonus ooit uit te keren. De hopman van de bank voert – naar eigen zeggen – daarmee het werk van de Almachtige uit. “Banken doen het werk van God en daarin zijn we zijn erg belangrijk. We helpen bedrijven door ze kapitaal te verschaffen. Dat creëert groei, welvaart en banen.”

John Varley, CEO van de Britse Barclays Bank, betoont zich eveneens een godvrezend bankier. Daarom beklom hij onlangs de kansel van de St. Martin-in-the- Fields kerk in Londen en sprak: “Banken zijn de ruggengraat van de economie en het betalen van bonussen is verenigbaar met het christelijk geloof.” De man die in 2008 nog 1,1 miljoen pond ontving, vindt dat hij met zijn bedrijf de beste bijdrage aan de samenleving levert door te doen waar ze goed in zijn. “Winst is niet satanisch,” voegde hij er nog aan toe. Hij was overigens niet de eerste bankier die via een religieus podium probeert de latente woede te sussen.

Vorige maand deed Lord Griffiths, de vice-voorzitter van Goldman Sachs, hetzelfde in St Paul’s Cathedral. Volgens hem moeten we accepteren dat ongelijkheid een manier is om tot grotere kansen en vooruitgang te komen. Om maar met Ken Costa, geestverwant en de voorzitter van zakenbank Lazard International, te spreken: “Jezus is de heer van de geldmarkt en de bijbel is ons prospectus. De heilige geest is ons is the deposito en de garantie dat er een morgen is. Jezus is herrezen uit de dood en en heeft de bearmarket overwonnen.” Amen.