Spring naar de content

Rick Perry staat voor in peilingen, Mitt Romney is beter verkiesbaar

Een week na het CNN debat zijn Rick Perry en Mitt Romney de overduidelijke koplopers in de race om de Republikeinse nominatie. In de toonaangevende peiling van USA Today/Gallup krijgt Perry 31 procent van de stemmen tegenover 24 procent voor Mitt Romney. Diezelfde peiling liet echter ook zien dat bij de verkiezingen om het presidentschap in 2012 Romney de zittende president Obama wel kan verslaan, maar Perry niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De Republikeinen zijn overduidelijk in dubio. Kiezen ze voor ideologie, iets dat erg belangrijk is voor de conservatieven, of kiezen ze voor de kandidaat die daadwerkelijk president kan worden. Aan de ene kant staat Rick Perry, gouverneur  van Texas met de tandpastaglimlach. Hij vertegenwoordigt het beste de ideologie van de Tea Party beweging en is mediageniek. Hij gaat er altijd hard in en is als nieuwkomer in de race relatief ongeschonden uit de eerste debatten gekomen.

(Lees verder onder Perry’s nieuwe, tamelijk briljante verkiezingsspot.)
<iframe width=”470″ height=”300″ src=”http://www.youtube.com/embed/8EL5Atp_vF0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe> 

Aan de andere kant staat Romney, de meer gematigde politicus waar ook de zwevende kiezer zich in kan vinden.Tea Party-aanhangers gruwelen van zijn Mormoonse geloof en het feit dat hij als gouverneur van Massachussetts een Obama-achtig zorgstelsel heeft goedgekeurd. Romney heeft de steun van de gematigde vleugel van de partij en weet keer op keer Perry op zijn zwakke punt, namelijk diens afkeer tegen de sociale voorzieningen, te pakken.

De Gallup-peiling wijst er voorlopig op dat de meerderheid van de kiezers voorrang geeft aan de kandidaat die de steun van de onafhankelijke stemmers binnen weet te halen en zo Obama op het midden kan verslaan. Romney is volgens de peilingen net iets beter in staat om met zijn financieel-liberale ideeën de zwevende kiezer voor zich te winnen. Zeker ten tijde van een economische crisis is dat een belangrijk voordeel.

Toch zal Romney het lastig krijgen. Naar mate de bekendheid van Perry toeneemt gaan meer kiezers zich met hem identificeren en zien ze hem als potentiële president. Bovendien zal de aanhang van nu al kansloos geachte kandidaten als Rick Santorum, John Huntsman en Michele Bachmann ook uiteindelijk partij kiezen voor Perry. Voor Romney zit er niets anders op dan Perry hard aanpakken tijdens debatten en hopen dat de economie slecht blijft presteren.