Spring naar de content
bron: ANP

Umwertung aller Werte – links is voor rijken, rechts voor de armen

In Amsterdam zijn de huizenprijzen ook dit jaar weer opgelopen, waar ik overigens niet over klaag, want ik ben zelf een huizenbezitter. Ik bedoel: met werken heb ik nooit een vermogentje kunnen opbouwen, maar dat huis is mijn pensioen, zodat ik als freelancer straks niet in het armentehuis hoef te sterven.

Gepubliceerd op:
Geschreven door: Max Pam

De parkeergelden zijn in Amsterdam ook weer omhoog gegaan, tot 7,50 euro per uur. Alleen eigenaren van Aston Martins, Ferrari’s en Porsches zullen met dat bedrag geen moeite hebben. Ik bezit een elf jaar oude Jaguar die niets meer waard is, dus ik ga wel met de fiets naar de Bijenkorf.

En nu gaat wethouder Sharon Dijksma, geboren in Groningse gehucht Hoogkerk, alle benzine- en dieselauto’s per 2030 uit de stad weren. Afgezien van de vraag of er op deze wereld genoeg lithium voorradig is om alle benodigde batterijen en accu’s te vervaardigen, moeten alle Amsterdammers elektrische auto’s gaan kopen en als zij die niet kunnen betalen, hebben zij gewoon pech gehad.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

In feite is dat de uitkomst van het hele klimaatdebat: de rijken hebben er geen moeite mee, terwijl het voor de armen een ramp is. En dat gebeurt allemaal door een links college, waarin GroenLinks en de PvdA zitting hebben. En dat gebeurt allemaal onder gekreun van populistisch rechts, dat niets ziet in al die milieumaatregelen: veel te duur, de gewone huishoudens kunnen dat helemaal niet betalen.

Umwertung aller Werte – links is voor de rijken, rechts voor de armen.

Een ander kras staaltje van Nietzsche’s omkering is het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. Binnenkort mogen de presentatoren van de publieke omroep niet meer gaan verdienen dan de Balkenende-norm, die staat op 190.000 euro. En nou willen ze uitgerekend bij BNN/VARA een uitzondering gaan maken voor Matthijs van Nieuwkerk.

De VARA, de omroep van de Rode Haan die oproer kraait. De multiculti-omroep van het morele gelijk. De omroep van links, van Joop en Francisco van Jole, waar Den Uyl ooit heeft gepleit voor de nivellering van inkomens. De VARA, tevens de omroep van DWDD, waar ze altijd weer erg verontwaardigd zijn als een bankdirecteur zijn salaris wil verdubbelen, onder het dreigement dat hij anders naar het buitenland gaat vertrekken. Ik bedoel maar: als de TROS of de AVRO dat nou had voorgesteld, had ik mij daarbij nog iets kunnen voorstellen, maar de VARA…?!

In feite komt het hier op neer: als de gedachte over die salarisverhoging – Matthijs verdient nu al 363.000 euro – werkelijk algemeen gedragen wordt binnen BNN/VARA, dan kun je die omroep net zo goed opheffen. Het is alsof de voorzitter van de Bond van Vegetariërs ineens toestemming krijgt om vlees te gaan eten, omdat hij anders door Gezamenlijke Hollandse Slagers wordt weggekocht.

De VARA opheffen, er kan 96 jaar na de oprichting een begin mee worden gemaakt. Het Groningse PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra deed al een eerste stap en liep hard weg: “Zojuist heb na 35 jaar mijn lidmaatschap van de VARA beëindigd. Een zogenaamde sociaal democratische omroep die zich sterk maakt voor iemand die 363.000 euro verdient, past niet bij mij! Wegwezen!”, riep hij op Twitter.

Maar misschien is het eerlijker om twee letters in de naam van de omroep veranderen: ING/VARA.

Het leukste argument van Gert-Jan Hox, mediadirecteur van BNN/VARA, gaat ongeveer zo: Van Nieuwkerk is een uitzonderlijk talent, net als Frenkie de Jong. Barcelona heeft hem voor 86 miljoen gekocht, maar dat gaan ze dubbel en dwars terugverdienen. Dat geldt ook voor Matthijs.

Precies!

Zo gaat het in de keiharde kapitalistische wereld van het voetbal. Maar om aan die meedogenloze wetten te ontkomen, is nu juist de publieke omroep opgericht. Om aan die meedogenloze wetten te ontkomen, is nu juist de sociaaldemocratie bedacht – en de VARA opgericht. De omroep van de Arbeiders Radio Amateurs! Hun vereniging heeft krom gelegen om die 363.000 euro voor Matthijs bijeen te schrapen. Het waren de centen en stuivers, telkens voor het uitgeven, tien keer omgedraaid door de Rode Familie. Die ene gehaktbal in de week, gespaard uit hun eigen monden. Laat nu de overheid die paar ton extra maar eens ophoesten, moet Gert-Jan Hox – niet Hoax – hebben gedacht. Dat kan de gemeenschap voor de goede zaak best ophoesten.

Ontwaakt, verworpenen der aarde!

Matthijs, niemand zal het ontkennen, doet het inderdaad goed. Als hij meer wil verdienen, moet hij dat vooral doen – maar bij de commerciëlen. Daar is verder niets mis mee en daar is het hem ook van harte gegund, al denk ik dat die opdracht wel eens heel wat veel zwaarder zou kunnen worden dan zij lijkt, vraag dat maar aan Twan Huys. Uiteindelijk is het ook nog maar afwachten of het buitenland werkelijk behoefte heeft aan al die Nederlandse bankdirecteuren die het dubbele willen verdienen.

Werken voor de publieke zaak, het idee dat je daarbij enige matiging moet betrachten lijkt verleden tijd. Floris Boudens, student geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, ontdekte dat zijn bestuursvoorzitter prof. dr. Anton Pijpers vorig jaar voor ruim 124.000 euro aan vervoerskosten heeft gedeclareerd, bovenop zijn Balkenende-plus jaarsalaris van 230.000 euro. Aan reiskosten was dat bijna 15x zo veel als die van de bestuursvoorzitters van andere universiteiten.

Maar denk niet dat Boudens werd geprezen om zijn klokkenluidersdaad. Op de declaratieformulieren van Pijpers werden zwarte balkjes aangebracht. En Floris werd, volgens Trouw, zwaar onder druk gezet. Het scheelde niet veel of hij moest eerst zijn excuses aanbieden om verder te mogen studeren.

Zet hem op, Floris! Namens alle verworpenen der aarde.