Spring naar de content

Witman Don Arturo zal nooit of n*gg* of n*gg*b*tch zeggen

Arthur van Amerongen vraagt zich af of een blanke de term ‘nigga’ mag gebruiken. “In de films van Quentin Tarantino wordt om de haverklap ‘nigga’ gezegd. Ja, zegt de lezer dan, maar door personen van kleur zoals Samuel L. Jackson.”

Mijn favoriete rapgroep is de 2 Live Crew. Stokoude lezers kennen hun wereldhitje Me so horny (Ik zo geil) wellicht nog.

De briljante regels: ‘Me so horny / me love you long time’ werden gesampled uit Stanley Kubricks film Full Metal Jacket uit 1987. In deze scène probeert een kommersjele sekswerkster uit het Vietnamese hoerenwalhalla Đà Nẵng twee Amerikaanse soldaten te verleiden.

Vanwege de controverse rond het nummer werd het de grootste hit voor 2 Live Crew want de witte activist Jack Thompson klaagde het rapgezelschap aan vanwege de obscene teksten. Sinead O’Connor (met zo’n vriendin heb je geen vijanden nodig) steunde 2 Live Crew tijdens het proces en krijste dat iedereen recht op vrije meningsuiting heeft. De publiciteit rond het proces zorgde ervoor dat er honderd miljoen exemplaren van hun LP As Nasty As They Wanna Be verkocht.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Begin jaren negentig bezocht ik de Lennox Lounge in Harlem, New York, een wereldberoemde jazzbar waar Billie Holiday, Miles Davis, John Coltrane, James Baldwin and Malcolm X kind aan huis waren. Ik was er op ladies night, hetgeen inhield dat de tent bomvol zat (liep, beter gezegd) met naakte strippers. Iedereen stond stijf van de crack, er was nog een schietpartij maar ik zal nooit het nummer Pop that pussy van de 2 Live Crew vergeten, een onvervalste meezinger en dijenkletser.

I like big booty and big ol’ titties

Bitch, you know you’ve been fucked by many

So come and be my private dancer

I got some money if that’s the answer

I really wanna be with you;

I get hard after seeing you

How hard? Hard like a rock,

When you make that pussy pop!

Pop that pussy! Heyyy! Pop that pussy, baby!

Pop that pussy! Pop, pop that pussy, baby!

Ik ben me toen gaan verdiepen in het kleurrijke oeuvre van de 2 Live Crew en stuitte op hun strijdlied Fuck’n Nigga.

Ik moest erg gniffelen om de tekst en dacht aan mijn grote held Lenny Bruce.

Louis C.K. staat op de schouders van Lenny Bruce en is op zijn best in Cunt and Nigger.

En toen werd Rihanna boos op Eva Hoeke, destijds hoofdredactrice van Jacky en nu mijn lieve, vrolijke collega-columnist bij de Volkskrant. Eefje schreef in een rubriek over kledingstijlen, met de kop De Niggabitch: ‘Ze heb street cred, ze heb ghetto ass, en ze heb dat gouden keeltje. Rihanna, the good girl gone bad, is de ultieme niggabitch en etaleert dat graag, en dat betekent bij haar: wat aan is kan uit.’

Ik denk dat Anousha Nzume – die toen nog Anna Klein heette maar dat was qua businessmodel natuurlijk een onhandige naam – meteen de niggakliklijn van haar bestie Rihanna heeft gebeld. Eind van het lied: Eva moest opstappen.

Eva werd vervolgens wereldnieuws toen Rihanna schuimbekkend begon te twitteren over de kwestie-Niggabitch.

‘Ik hoop dat je Engels kunt lezen, white trash trailerpark bitch, want jouw tijdschrift is een zielige weergave van de evolutie van mensenrechten! Ik vind je respectloos en nogal wanhopig! Je had blijkbaar geen beschaafde informatie meer om te plaatsen! Er zijn duizenden Nederlandse meisjes die graag erkend zouden worden voor hun bijdragen aan uw land. Je had hen een artikel kunnen geven. Maar in plaats daarvan betaalde je om een artikel af te drukken dat een heel ras vernedert! Dat is jouw bijdrage aan deze wereld! Je hebt twee woorden samengevoegd, met de intentie om te vernederen, dat slaat nergens op…’NIGGA BITCH’?! Nou met alle respect, namens mijn ras, hier zijn mijn twee woorden voor jou…FUCK YOU!’

Een wigger – ook wel: wigga, whigger of whigga – is dus een bijnaam voor een blanke die het gedrag, taalgebruik en de stijl van kleden van stereotypische stedelijke zwarten imiteert.

Nou heb ik helemaal niks met Rihanna. Dat is van die muziek die je dochter van acht weet te waarderen. Zeg maar de Belgische meidengroep K3 maar dan met domme teksten. Ik vind het gewoon een hele enge tante, en dat bleek ook wel toen ze ‘verliefd’ werd op een steenrijke Saoedi-Arabier.

Kijk, dat Jolanda Kabeljauw-Sneijder verliefd wordt op een of andere Brabantse nieuw-geld-miljardair dat snap ik. Jo is veertig en wil doorbreken in Hollywood. Haar vent koopt straks gewoon tien AVN Awards voor haar en een tegeltje op de Walk of Fame in Hollywood en klaar is Kees.

Maar je zou toch denken dat Rihanna de centjes niet nodig had. Ik begrijp dat ze er al na drie jaar achter kwam dat Hassan een vrome mohammedaan was, die eiste dat ze de hele dag thuis moest blijven ‘om leuke halal-Tupperware Parties voor haar dinnies’ te organiseren in Riyad. Hassan had vóór Rihanna een relatie met Naomi Campbell maar ik ga daar verder geen conclusies aan verbinden.

En toen was het heel lang stil rond het nigga-gebeuren, tot Ron Jans een rapdeuntje meezong in de kleedkamer van FC Cincanneti, een voetbalclub waar ik nog nooit van gehoord had terwijl ik bijvoorbeeld wel SC Olhanense, SC Farense, Louletano DC en Portimonense SC (hoi @EWdeVlieger) ken.

Bart Nijman, die Amerikanistiek studeerde, heeft het hele drama rond Ron Jans keurig beschreven dus ik bespaar me de moeite.

Omdat ik me afvroeg welk liedje Ron Jans meezong – wellicht wel iets van 2 Live Crew – plaatste ik een oproep op Twitter.

Onder de talloze reacties staat ongetwijfeld de juiste oplossing, maar ik heb genoten van de andere suggesties. Dank twieps!

De moraal van mijn preek is natuurlijk of een blanke de term nigga mag gebruiken. In de films van Quentin Tarantino wordt om de haverklap ‘nigga’ gezegd. Ja, zegt de lezer dan, maar door personen van kleur zoals Samuel L. Jackson.

Jawel, zeg ik dan, maar het is wel een spierwitte blanke die de teksten bedacht heeft. En toen dacht ik: als ik nou een wigger was, een blanke die denkt dat hij een neger is en zich als een neger gedraagt, mag ik dan wel nigga zeggen?

Ik was op mijn zestiende een wigger – beschouw het als een jeugdzonde – en heb daar uitvoerig over geschreven, onder andere in de Haagsche Post maar ook in mijn memoires die vijftig jaar na mijn onfortuinlijke dood worden uitgebracht.

Een wigger – ook wel: wigga, whigger of whigga – is dus een bijnaam voor een blanke die het gedrag, taalgebruik en de stijl van kleden van stereotypische stedelijke zwarten imiteert. Het fenomeen komt vooral voor in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nog beter is de uitleg van Urban Dictionary, mijn favoriete woordenboek na Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.

Ach, wat zijn de tijden veranderd. Good old auntie BBC zond een eeuwigheid geleden in zwart-wit deze prachtige sketch van Peter Cook and Dudley Moore uit: Grooving the bag. Het tweetal, dat later furore maakte als Derek & Clive, maakt leuke en vooral onschuldige grapjes over het taalgebruik en de gewoontes van personen van kleur in Harlem, New York. 

Booyakasha! (Is it ‘cos I is black?)

Word lid van HP/De Tijd