Spring naar de content

Greenpeace: democratie is voor sukkels

Greenpeace lijkt enigzins te radicaliseren. De milieuclub liet gisteren vier metershoge standbeelden van zeepaarden afzinken in de Noordzee. Doel van de actie is om de netten van vissers achter de beelden te laten haken zodat er minder gevist wordt op de Klaverbank. Er is al enige tijd overleg over zogenaamde zeereservaten op de Noordzee. Maar nu komt het: dat overleg duurt Greenpeace te lang. “Greenpeace stelt dat er lang genoeg gepraat is over de instelling van zeereservaten op de Noordzee.” Democratische processen, het blijft wennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Want de overheid onder leiding van Landbouwstaatssecretaris Henk Bleker (CDA), de Noordzeevissers, Stichting de Noordzee en onderzoekscentrum Imares zijn nog in gesprek over de mogelijkheden van het gebied. Ook zijn de enorme zeepaarden levensbedreigend: een kotter kan omslaan wanneer hij met zijn netten blijft haken aan de zeebodem.

Greenpeace probeert zich met een kromme redenering te verdedigen. In het gebied zouden al rotsblokken liggen waardoor vissers de plek mijden. Sure, daarom laat de milieuorganisatie die standbeelden ook afzinken. De vissers zijn boos: “Je kunt niet zomaar rotsblokken in zee storten om je eigen standpunt af te dwingen.”

CDA-Kamerlid Ad Koppjejan maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van de vissers en wil majesteits Kustwacht inzetten tegen de milieuclub. Daarnaast vindt hij dat Greenpeace de schade moet betalen. Maar belangrijker: ook Koppejan vindt dat de club de democratie veronachtzaamt. “Besluitvorming over beschermde gebieden op de Noordzee hoort in het parlement thuis. Niemand mag voor eigen rechter spelen.” Het CDA vindt het tijd voor actie.

Zie ook: ‘WNF en Greenpeace vaak onbetrouwbaar’