Spring naar de content

Kunstenaar Christo mag rivier inpakken

De kunstenaar Christo heeft van de Amerikaanse autoriteiten toestemming gekregen de Arkansasrivier in Colorado ‘in te pakken’ met plastic. De excentrieke Bulgaarse Amerikaan, die in 1983 enkele eilanden bij Miami omcirkelde met rood plastic en in 1995 de gehele Berlijnse Rijksdag inpakte, wil de Arkansas-rivier over een totale lengte van 9,5 kilometer overspannen met geweven polypropyleen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De overspanning zal plaatsvinden in het zuidoosten van de staat Colorado, tussen de plaatsen Salida en Cañon City. Dit gedeelte van de Arkansas rivier is een zeer populaire bestemming voor toeristen die willen raften op de wildwaterrivier en over ‘s werelds hoogste hangbrug, tot 2003 althans, willen lopen.

Ondanks het pittige prijskaartje van 50 miljoen dollar zien de plaatselijke overheden het project als een unieke mogelijkheid om meer toeristen naar het gebied te trekken. Verwacht wordt dat meer dan 400.000 bezoekers een kijkje zullen nemen. Ook lokale bedrijven in het toeristenstadje Cañon City zien er wel brood in, de verwachte opbrengsten worden al geschat op 121 miljoen dollar.

Maar niet alle geluiden zijn positief. Met name milieuorganisaties roeren zich, zij vrezen voor desastreuze gevolgen van het project op de natuur rondom de Arkansasrivier. Zo dreigt vooral de habitat van de Rocky Mountain Bighorn, een berggeitenras die enkel in Colorado voorkomt, te worden aangetast. Ook zou de opbouw van de kunstinstallatie voor overlast zorgen op de smalle kronkelende bergweggetjes langs de rivier.

Hoewel federale instanties al toestemming hebben gegeven voor het project moeten de gemeentes waardoor de rivier stroomt, Fremont en Chaffie County, zich nog buigen over goedkeuring.

Onderwerpen