Spring naar de content

Rinnooy Kan naar De Nederlandsche Bank. Waarom eigenlijk?

Alexander Rinnooy Kan wordt voorzitter van de RvC van De Nederlandsche Bank. Wat kan deze man eigenlijk? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Hij was voorzitter van de SER, ging daar recent weg dus moesten we iets. Want zo schijnt het te werken, er moet altijd iets met hem. Bij voorkeur iets belangrijks. Maar ik zit met de vraag waarom dat zo is. Wat kan deze man eigenlijk? Ik stel mezelf die vraag wel vaker, vooral bij prominente Nederlanders aan wie door een kennelijk aangeboren teflon-laagje niks kleeft, in elk geval geen nare dingen. Dat je denkt: het ziet er goed uit en klinkt allemaal plausibel en verstandig. Maar als ik ‘m open maak, wat zit er dan in?

Onder Rinnooy Kan is de SER, op papier het belangrijkste advies- en overlegorgaan in ons land, verworden tot een onbetekenend clubje. Er was overleg, er kwamen adviezen. En rapporten. Probeert u er maar eens achter te komen wat er mee gebeurde. Zo goed als niks.

Rinnooy Kan studeerde wiskunde en econometrie. Dat zijn vakken waarmee je mensen  flink voor je kunt innemen want de meesten snappen er niks van, het is allemaal nogal ingewikkeld. Hij werd hoogleraar, voorzitter van VNO, lid van de raad van bestuur van ING. En dan vergeet ik nog van alles. Het liegt er allemaal niet om. Moeilijker wordt het als je wilt weten welke wetenschappelijke, zakelijke of politieke etappe hij ooit heeft gewonnen. Welk winnend doelpunt vertrok van zijn voet?

Hij is iemand met een enorm netwerk die voortdurend aan zijn CV heeft gewerkt. De Volkskrant riep hem in 2007, 2008 en 2009 uit tot de meest invloedrijke man van Nederland.

Rinnooy Kan is met zijn universitaire achtergrond en zijn kennis van kunst en cultuur al snel iemand die in het zakenleven bruikbaar is om daar gevoelde intellectuele leemtes te vullen. Zo iemand erbij staat wel chique. Een beetje zoals tuinman Chance in Being there. Ik denk dat hij zo bij VNO terecht kwam. En bij ING, maar wel op een portefeuille die niet snel een kredietcrisis zou kunnen veroorzaken. Niets in zijn voorafgaande jaren wees op enige zakelijke kwaliteit.

Er zijn mensen die beweren – naar mijn mening niet ten onrechte – dat de onafhankelijkheid van De Nederlandsche Bank het afgelopen jaar verkwanseld is door de politiek gestuurde benoemingen. Die mensen was het ontgaan dat De Nederlandsche Bank al jaren een bijwagen van de Europese Centrale Bank is, daar kon een dik doende Nout Wellink niets aan veranderen. De enige betekenis van de DNB zat ‘m in het toezicht op de Nederlandse financiële sector, het bank-, verzekerings- en pensioenwezen. Nou, dat hebben we geweten.

Kijkend naar de betekenis van Rinnooy Kan voor de SER denk ik dat het met zijn benoeming als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij De Nederlandsche Bank niet anders dan de bedoeling van de politiek kan zijn geweest er iemand neer te zetten die hooguit op de winkel past. Terwijl de klanten elders winkelen.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, KPN, Shell en Unilever en is Short in de AEX. Deze positie is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn.

_________________________
Volg HP/De Tijd op Twitter!

Onderwerpen