Politiek Diederik Samsom is even premierwaardig als Mark Rutte, blijkt uit onderzoek van HP/De Tijd en Kieskompas. Foto: ANP
95 seconden leestijd

Kiezers vinden Samsom even premierwaardig als Rutte

Het zou de strijd worden tussen SP en VVD deze verkiezingen. Nederland zou kiezen voor premier Rutte of premier Roemer. Maar zo snel kan het gaan in de politieke werkelijkheid: de SP wordt, of is, inmiddels voorbijgestreefd door de PvdA, die aan een geweldige opmars bezig is.

Hoe is dat mogelijk? Roemer probeerde de SP immers voor te sorteren voor regeringsdeelname en zichzelf als premierwaardig te presenteren. Uit onderzoek van HP/De Tijd en Kieskompas blijkt echter dat Roemer nooit als premierwaardige kandidaat werd gezien. Uit de rapportcijfers die respondenten geven aan de lijsttrekkers blijkt Samsom vooral te profiteren van zijn goede optredens in de grote debatten.

Roemer nooit in beeld, Samsom schiet omhoog
Roemer heeft tot op heden nog nooit een voldoende gescoord waar het zijn geschiktheid als premier betreft. Mark Rutte, die zich in de debatten niet altijd als premier positioneerde, kan daarentegen op een stabiele, positieve beoordeling rekenen. Maar het opvallendste is toch wel de opmars van Diederik Samsom. Het is bekend dat de PvdA-leider het goed doet tijdens de debatten en dat is zeer goed terug te zien in zijn premierwaardigheids beoordeling. Na het Premiersdebat van RTL op 26 augustus en het debat bij Knevel en Van den Brink op 30 augustus schiet zijn geschiktheid als premier omhoog onder de kiezers.

Samsom kan Rutte voorbij
De komende dagen zal moeten blijken of Samsom een vergelijkbare sprong heeft weten te maken tijdens het Carrédebat, want daarmee zou hij Mark Rutte kunnen passeren als meest premierwaardige politicus. Met ook nog het NOS-slotdebat in aantocht is de kans groot dat Samsom deze verkiezingen de meest premierwaardige politicus zal zijn.

 


Edwin van Sas

Streek na een studie politicologie en journalistiek neer als redacteur bij HP/De Tijd. Bestierde vanaf 2013 de website, bevolkte van begin 2014 tot maart 2015 de hoofdredactie met Tom Kellerhuis. Heeft die plek verlaten om aan een technologiestartup te werken en schrijft daarnaast op freelancebasis.

Lees ook
 • Dick.

  Rutte is Master debatter en beerder,dat laatste zou reden van verlies zijn,, kan geen andere reden vinden van het waarom mocht Samsom deze mediaklucht winnen.

 • Willem
 • J.W.J.

  Na #kvdb van vanavond staat voor mij vast dat @diederiksamsom premierwaardiger is dan #Rutte en dus gaat mijn stem naar eerstgenoemde, onder randvoorwaarde dat S geen fouten maakt.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Iedereen hoort aan de stem van Samsom dat hij het meent, en dat hij het beste wil voor ons, Nederlanders.
  Rutte probeert al liegend het egoïsme van zijn partij te verhullen.

  Slimme mensen stemmen Links
  PvdA
  GroenLinks
  SP
  En als je een iets eerlijker rechtse partij wilt, D66

  • Ellen

   Hear, hear. Rutte is vreselijk. Met zijn “ik heb geen behoefte aan Europese vergezichten.” Logisch: hij wil zijn intenties verbloemen. Hij wil dat Europa (en Nederland) Amerika achterna gaat, waarbij de allerrijksten het heel goed hebben, ten nadele van de rest.

   Een omgekeerde Robin Hood, met zijn piketpaaltjes van 2010, waarbij niets gedaan mocht worden aan de villasubsidie. Dat zal nu ook weer zo zijn, als de VVD grootste wordt. Ik hoop zó dat dat niet gebeurt en dat Samson de nieuwe premier wordt!

  • Ellen

   Hear hear. Rutte is vreselijk. Hij wil geen Europese vergezichten omdat dan uitkomt waar hij voor staat: een Europa dat Amerika achterna gaat, waar de allerrijksten het heel goed hebben ten koste van de rest. Hij wil het liefst heel Europa privatiseren, tot en met het drinkwater.

   Met zijn suffe piketpaaltjes, in 2010. Wilde hij niet de villasubsidie aanpakken, maar het eigen risico van zieken natuurlijk wel omhoog. Dat zal nou ook weer gebeuren, als de VVD de grootste wordt.

   Ik hoop zó dat dat niet gebeurt. Samson for president!

Meer artikelen