Politiek samsom en roemer (foto anp)
89 seconden leestijd

SP-achterban: Samsom geschikter als premier dan Roemer

De achterban van de SP vindt Diederik Samsom (PvdA) geschikter als premier dan de eigen leider Emile Roemer. Dat blijkt uit onderzoek dat Kieskompas uitvoerde in opdracht van HP/De Tijd.

De opmars van Diederik Samsom als potentiële premier is over de volle breedte van de respondenten van Kieskompas merkbaar: inmiddels heeft hij Mark Rutte, die tot eind augustus nog soeverein aan de leiding ging, van zijn troon gestoten. Rutte schommelde lange tijd stabiel rond de 6,5 en werd daarmee lange tijd met afstand de meest geschikte minister-president gevonden. Toen Kieskompas op 15 augustus online ging, scoorde Samsom nog ruim onder de vijf, maar de PvdA-leider is sindsdien bijna twee volle punten gestegen.

Het premierdebat op RTL van 26 augustus heeft de geschiktheid van Diederik Samsom als minister-president onder SP-aanhangers een boost gegeven. Ook het debat bij Knevel & Van den Brink op 30 augustus werkte in Samsoms voordeel. Roemer zelf ging aanvankelijk nog soeverein aan de leiding onder zijn eigen achterban, maar werd gaandeweg door steeds minder SP’ers geschikt geacht voor het premierschap.

Het Carrédebat van dinsdag 4 september lijkt Samsom het beslissende zetje in de rug te hebben gegeven. Zijn gemiddelde beoordeling bleef stijgen, maar belangrijker om te melden is dat het cijfer van VVD-leider Rutte sindsdien een dalende trend laat zien. Samsom is Rutte nu voorbij en is de meest geschikte premier in de ogen van de respondenten van Kieskompas.

Op onderstaande grafiek: de meest geschikte premier in de ogen van alle Kieskompas-deelnemers.

 De favoriete premierkandidaat in de ogen van de SP-achterban:


Mark Traa

Mark Traa studeerde aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Na jaren te hebben gewerkt als freelance wetenschapsjournalist voor onder andere Trouw, Kijk en Intermediair kwam hij in 2004 als redacteur in dienst bij HP/De Tijd. Hij is ook auteur van enkele boeken, waaronder 'De Russen komen! - Nederland in de Koude Oorlog' en 'President Robert - het wonderlijke leven van Nederlands grootste fantast'. In augustus 2012 verscheen zijn historische roman 'Prinses Paulina - het kleinste vrouwtje ter wereld'. Momenteel werkt Mark bij populairwetenschappelijk tijdschrift Quest

Lees ook
  • Eliane

    Hoe meer onderzoeken peilingen en poeppraat, hoe minder geloofwaardig het op me overkomt.

    Verschijnen er op deze site nog inhoudelijke stukjes over beleid en plannen of gaan jullie nu ook al braaf meedoen aan de afleidingstechnieken van de politieke partijen?

Meer artikelen